Fragment

Holland Baroque in Suriname, aflevering 1: kennismaking met Lucretia Starke

  1. Fragmentenchevron right
  2. Holland Baroque in Suriname, aflevering 1: kennismaking met Lucretia Starke

Holland Baroque gaat naar Suriname voor een muzikale ontmoeting met de leerlingen van de School voor Jong Talent in Paramaribo. Ze reizen samen met zangers Lucretia Starke en Arturo den Hartog die daar allebei op de koorschool hebben gezeten en die inmiddels in Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium studeren. Verslaggever Beitske de Jong maakt dagelijks een reportage voor Podium. Vandaag aflevering 1: Beitske maakt kennis met Lucretia.

In alle vroegte verzamelen de musici van Holland Baroque op woensdag 4 mei op Schiphol voor vertrek naar Suriname. Samen met hun instrumenten en zangers Lucretia Starke en Arturo den Hartog vliegen ze naar Suriname. Ze gaan niet alleen om muziek te maken, maar ook om de School voor Jong Talent te helpen. En die hulp is welkom, want het repetitielokaal van de koorschool is aan een grondige opknapbeurt toe. Het dak lekt, de vloer is beschadigd en er is geen goed licht. Dankzij een succesvolle crowdfundingsactie heeft Holland Baroque 10.860 euro verzameld om de renovatie mogelijk te maken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lucretia Starke

Zangeres Lucretia Starke komt uit Suriname en ze werd toen ze 9 jaar oud was ingeschreven bij de Kathedrale Koorschool in Paramaribo. Haar passie voor klassieke muziek begon daar en inmiddels studeert ze aan de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Bovendien is ze lid van het Nationaal Gemengd Jeugdkoor. Met Beitske de Jong blikt ze vandaag in Podium vooruit op de reis die ze samen met de musici van Holland Baroque gaat maken, terug naar het koor in Suriname waar het voor haar allemaal begon.

Quote

Ik geloof dat er veel talent is in Suriname. Ik wil graag een voorbeeld zijn voor die kinderen.

Lucretia Starke

Lucretia en Holland Baroque. Foto: Wouter Jansen

Volgens Lucretia is de klassiekemuziekcultuur in Suriname erg klein. Er zijn weinig mensen die ernaar luisteren of er weet van hebben. Haar moeder hield wel van Luciano Pavarotti, maar het is niet zo dat er elke ochtend Bach te horen was op de radio. "Ik geloof dat er veel talent is in Suriname. En ik geloof ook dat er veel kinderen zijn die heel graag klassieke muziek willen maken, maar die daarvoor geen ruimte hebben. Ik wil graag een voorbeeld zijn voor die kinderen."

Luister alle reportages van Beitske de Jong terug via de website van Podium. Op 29 mei is om 18:25 uur op NPO 2 Extra een documentaire te zien van de hele reis van Holland Baroque, Lucretia Starke en Arturo den Hartog. Meer informatie over de reis van Holland Baroque, de concerten in Suriname en de crowdfundactie voor de opknapbeurt van het muzieklokaal van de School voor Jong Talent staat op de site van Holland Baroque.