Concert

ZaterdagMatinee: Aanklacht en glorie: Lili Boulanger en de Psalmensymfonie

  1. Concertenchevron right
  2. ZaterdagMatinee: Aanklacht en glorie: Lili Boulanger en de Psalmensymfonie

NTR ZaterdagMatinee, 10 oktober 2020

Een hoofdrol voor het Groot Omroepkoor in dramatische koorwerken van Lili Boulanger (Du fond de l’abîme) en Igor Stravinski (Psalmensymfonie). Nog meer oorlogsleed bij Webern en Ravel...

Lili Boulanger en de Grote Oorlog
Lili Boulanger had met gemak een van de grootste componisten van de twintigste eeuw kunnen worden als zij niet op 24-jarige leeftijd was gestorven. Haar psalm Du fond de l’abîme (Uit de diepten roep ik tot u) is een vanuit het ruggenmerg gecomponeerde aanklacht tegen de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog die zij van dichtbij aanschouwde. Het verbijsterende aan deze compositie is dat Boulanger hier anticipeert op een veel later fenomeen, de grote oratoria van Honegger. Waar haalde ze het vandaan?

De Psalmensymfonie van Stravinski
Terwijl Lili Boulanger de Heer aanroept vanuit de diepste diepten zingt Igor Stravinski zijn lof in de Psalmensymfonie, ‘composée à la Gloire de Dieu’ – het enige stuk waaraan hij zonder opdrachtgever begon. Twee werken met een glorierol voor het Groot Omroepkoor... Is een groter contrast met de twee kleinere orkestwerken denkbaar? In hun neobarokke sereniteit brengen die hommage aan Couperin en Bach. Maar opnieuw is de oorlog vlakbij. Elk van de delen van Ravels Tombeau de Couperin is opgedragen aan een gesneuvelde vriend. Anton Webern stierf in 1945 door een kogel uit de loop van het geweer van een Amerikaanse soldaat.

ZaterdagMatinee: Aanklacht en glorie: Lili Boulanger en de Psalmensymfonie

Opnamedatum

zaterdag 10 november 2018

Omroep

NTR

Componisten

Johann Sebastian Bach, Igor Stravinsky, Maurice Ravel, Lili Boulanger

Uitvoerenden

Edward Gardner (Dirigent), Marcel Beekman (tenor), Okka von der Damerau (mezzosopraan), Groot Omroepkoor, Anton Webern (Arrangeur)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantisch, Vroeg twintigste eeuw, Moderne muziek

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie