Speellijst - Boulanger, Lili

Biografie

Ze was de eerste vrouw die de Prix de Rome won, ze zong en speelde harp, viool, cello én piano. Dit is nog maar een greep uit de indrukwekkende prestaties en talenten van Lili Boulanger. Toch zijn er maar weinigen die haar kennen. En dat terwijl ze een van de belangrijkste Franse componisten van het begin van de twintigste eeuw was.

Het wonderkind Lily Boulanger
Het kon bijna niet anders dan dat Lili Boulanger componist zou worden. Haar vader Ernest was docent aan het Conservatorium van Parijs en haar zus Nadia – die later een groot muziekpedagoge zou worden – gaf haar les. Ook ging de nog geen vijf jaar oude Lili regelmatig mee met haar mee naar lessen aan het conservatorium. Het duurde echter niet lang voor ze daar aan haar eigen opleiding begon en zich ontwikkelde tot een componiste met een geheel eigen stijl. Ze schreef diepgaande en kleurrijke muziek, vaak met exotische klanken, grandeur en overweldigende koren.

Lili Boulanger en Fauré
Niemand minder dan Gabriel Fauré kwam regelmatig langs bij de Boulangers toen Lili nog klein was. Hij was erg onder de indruk van haar kunnen en bracht regelmatig bladmuziek van liederen voor haar mee. Later zou Fauré haar docent worden. De getalenteerde Lili Boulanger heeft echter maar kort mogen leven. Vanaf jonge leeftijd kampte ze al met gezondheidsproblemen – waarschijnlijk de ziekte van Crohn – waar ze op 24-jarige leeftijd aan overleed.

Lili Boulanger met haar zus Nadia

Geboren: 21 augustus 1893
Gestorven: 15 maart 1918

De bekendste werken van Lili Boulanger:
-
Vieille prière bouddhique
- Du fond de l’abîme

Ga ook naar:
Claude Debussy
Gabriel Fauré
Francis Poulenc
Maurice Ravel
Erik Satie

Meer componisten

Mijn favorieten

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement