Concert

Jong Talent Festival AVROTROS Klassiek

foto: AVROTROS
  1. Concertenchevron right
  2. Jong Talent Festival AVROTROS Klassiek

AVROTROS Vrijdagconcert 21 januari 2022. Bekijk of luister het optreden:

In dit AVROTROS Vrijdagconcert staat de stad Wenen centraal. Vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw ontwikkelde Wenen zich tot de stad waar het op muziekgebied allemaal gebeurde. Dat had een grote aantrekkingskracht op musici en componisten. Haydn, Mozart en Beethoven, de componisten van de Eerste Weense School, leefden er korte of langere tijd en veroverden het Weense publiek. De romantische componist en hulponderwijzer Franz Schubert kreeg er begin negentiende eeuw ternauwernood erkenning en stierf jong en arm. En begin twintigste eeuw ontstond er een muzikaal schandaal rond de Tweede Weense School onder leiding van Arnold Schönberg, toen hij en zijn leerlingen Alban Berg en Anton von Webern in de Weense Musikverein de revolutionaire atonaliteit lanceerden.

In dit programma met drie voormalige deelnemers aan het talenttraject ‘AVROTROS Klassiek presenteert!’, de jonge pianist Nikola Meeuwsen, cellist Anton Spronk en het Animato strijkkwartet, begeleid door het Nederlands Kamerorkest, wisselen Eerste en Tweede Weense School elkaar af en vullen elkaar op een onverwachte manier aan. En natuurlijk ontbreekt de Weense wals niet, maar dan wel in een moderne variant van de Tsjechische componist Erwin Schulhoff die als tiener een aantal jaren in Wenen studeerde.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

vrijdag 21 januari 2022

Omroep

AVROTROS

Componisten

Franz Schubert, Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Anton Webern, Joseph Haydn, Erwin Schulhoff, Johann Strauss (jr.), Josef Strauss

Uitvoerenden

Nikola Meeuwsen (piano), Anton Spronk (cello)

Ensembles

Nederlands Kamerorkest & Animato Kwartet, Animato Kwartet, Nederlands Kamerorkest

Tijdperken

Klassiek, Vroeg twintigste eeuw, Romantisch

Locatie

TivoliVredenburg, Utrecht

De radiouitzending is via onderstaande knop terug te luisteren:

AVROTROS Vrijdagconcert

Ster advertentie
Ster advertentie