AVROTROS Vrijdagconcert
AVROTROS

Naar de nachtclub met klassieke talenten in AVROTROS Vrijdagconcert

foto: AVROTROS - Anna van Kooijfoto: AVROTROS - Anna van Kooij
  1. Klassiekchevron right
  2. Naar de nachtclub met klassieke talenten in AVROTROS Vrijdagconcert

Lockdown of niet, vrijdag 15 januari gaan we een avond uit. In een wervelend, doorlopend programma nemen voormalige deelnemers van het talenttraject AVROTROS Klassiek hun publiek ‘een dag mee naar de stad’ en eindigen in een nachtclub. “Want bij ons is ‘ie wel open!” De radio-uitzending begint om 20:00 uur en het concert is ook te zien en te horen via NPORadio4.nl/live.

Het programma opent met de wereldpremière van een stuk dat Guillermo Lago speciaal schreef voor het Chimaera Trio: Danzas Soñadas para el Trio Chimaera. Vervolgens begeleidt Ramon van Engelenhoven sopraan Laetitia Gerards in 'Zur Rosenzeit' van Grieg en 'Von ewiger liebe' van Brahms.

A Day in the City

De tweede helft van het programma is heel anders van opzet: het volgt het ritme van een dag in de stad. Van de opkomst van de zon, geleidelijke toename van energie en activiteiten, via een middagpauze naar het eind van de dag, waarna we in een nachtclub belanden en de opkomst van de maan het einde van de dag inluidt.
“We hebben dit programma echt samen gemaakt,” vertelt Jan Pieter Koch, samensteller en dramaturg van het programma.

“In de zomer ontmoette ik de musici, buiten en op afstand, en is het idee ontstaan. Heel leuk om te zien hoe deze jonge musici hier enthousiast mee aan de slag gingen en ideeën en muziek inbrachten. Vervolgens ben ik gaan schiften en ordenen, ontstonden weer nieuwe ideeën en zo hebben we het programma opgebouwd. Om te zorgen dat alle mogelijk bezettingen aan bod komen, hebben de musici zelfs speciaal voor dit concert een aantal arrangementen gemaakt.
Het wordt dan ook geen ‘gewoon’ concert: de muziek loopt helemaal in elkaar door en wordt ondersteund door de visuals van Noortje van den Eijnden die op een groot achterdoek worden geprojecteerd. Ook het licht ondersteunt de sfeer van het verloop van de dag. Allerlei verschillende soorten muziek komen langs, van een cabaret song van Bolcom tot Prokofiev, van Ginastera tot Brahms en van Ravel tot Piazzolla. Het wordt een leuk concert om via de radio te beluisteren, maar misschien nog wel leuker om via de webcast te bekijken.”

AVROTROS presenteert Jong Talent - A Day in the City

Talenttraject

Het talenttraject ‘AVROTROS Klassiek presenteert!’ geeft jonge klassieke muziektalenten een flinke impuls bij de start van hun professionele carrière. Gedurende een paar maanden doen de talenten media-ervaring op in de AVROTROS-programma’s op NPO Radio 4, bouwen ze aan hun portfolio met de opname en uitgave van een professionele cd en staan ze in de studio voor een professionele fotoshoot. Per jaar doen er drie jonge musici of ensembles mee aan het talentprogramma. In dit concert presenteren zich sopraan Laetitia Gerards, pianist Ramon van Engelenhoven en het Chimaera Trio.

Ster advertentie
Ster advertentie