Concert

Canellakis & Janáček: Het sluwe vosje

foto: Charl Marais
  1. Concertenchevron right
  2. Canellakis & Janáček: Het sluwe vosje

Karina Canellakis, chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, duikt opnieuw in het opera-oeuvre van Leoš Janáček. Dit jaar is Het sluwe vosje aan de beurt. Hartveroverend.

Het sluwe vosje

Opnamedatum

zaterdag 01 april 2023

Omroep

NTR

Componisten

Leos Janácek

Uitvoerenden

Tesnohlídek, Rudolf (Tekstschrijver), Sally Matthews (Bystrouska, het sluwe vosje - sopraan), Jana Kurucová (Lisák Zlatohrbítek, de vos Goudstreepje - mezzosopraan), Iris van Wijnen (Paní revír ník, de boswachtersvrouw + Sova, de uil - mezzosopraan), James Kryshak (Rechtor, de schoolmeester + Komár, de mug + Pásek, de waard - tenor), Roland Wood (Revírník, de boswachter - bariton), Markus Eiche (Harasta, de stroper - bariton), James Platt (Farár, de pastoor + Jezevec, de das - bas), Jeannette van Schaik (Paní Pásková, de waardin + Chocholka, de gekuifde hen - sopraan), Esther Kuiper (Lapák, de hond + Datel, de specht - mezzosopraan), Aylin Sezer (Kohout, de haan + Sojka, de Vlaamse gaai - sopraan), Syl Becht (Pepík, de kleinzoon van de boswachter - jongenssopraan), Arun Joosse (Frantík, Pepíks vriend - jongenssopraan), MIla Blindenbach (Skokánek, het kikkertje - jongenssopraan), Sifra de Jong (Malinká Bystrouska, he jonge vosje - meisjessopraan), Jelle Wolfert (Kobylka, de sprinkhaan - jongenssopraan), Alphonsine Summerer (Listicka, het vossenjong - meisjessopraan), Philaine Baris (Cvrcek, de krekel - meisjessopraan), Karina Canellakis (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest; Groot Omroepkoor; Nationaal Kinderkoor; Nationaal Jongenskoor

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
leden Nationaal Kinder­koor & Nationaal Jongenskoor

Karina Canellakis dirigent
Martina Batič
koordirigent GOK
Irene Verburg
koordirigent NKK/NJK

Bystrouška Sally Matthews sopraan
Lišák Zlatohřbítek Jana Kurucová mezzosopraan­
Paní revírníková | Sova Iris van Wijnen mezzosopraan
Rechtor | Komár | Pásek James Kryshak tenor
Revírník Roland Wood bariton
Harašta Markus Eiche bariton
Farár | Jezevec James Platt bas
Pani Pásková | Chocholka Jeannette van Schaik sopraan
Lapák | Datel Esther Kuiper mezzosopraan
Kohout | Sojka Aylin Sezer sopraan
Pepík Syl Becht jongenssopraan (NJK)
Frantík Arun Joosse jongenssopraan (NJK)
Skokánek Mila Blindenbach jongenssopraan (NJK)
Malinká Bystrouška Sifra de Jong meisjessopraan (NKK)
Kobylka Jelle Wolfert jongenssopraan (NJK)
Lištička Alphonsine Summerer meisjessopraan (NKK)
Cvrček Philaine Baris meisjessopraan (NKK)

Janáček

Het sluwe vosje

Canellakis & Janáček: Het sluwe vosje

Karina Canellakis, chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, duikt opnieuw in het opera-oeuvre van Leoš Janáček. Dit jaar is Het sluwe vosje aan de beurt. Hartveroverend.

Sprookje?

We kunnen ons afvragen of de ‘jeugdopera’ Het sluwe vosje eigenlijk wel een sprookje is, en ook of het wel een jeugdopera is. Er figureren allerlei zingende dieren in het werk, maar centraal staat de relatie tussen de natuur en de mens. Een vosje valt niet te temmen, en daarom daagt het de mensenwereld voortdurend uit. Maar de boodschap van de componist is dat de natuur, net als de mens zelf, onderhevig is aan een eeuwige cyclus van sterven en geboren worden.

De oude Janáček als modernist

Janáček schreef Het sluwe vosje in 1924, toen hij 67 jaar oud was. Zijn vocale taal is deels gebaseerd op het Tsjechische en Moravische spraakritme, een techniek die de componist in beginsel bij zowel Wagner en Moessorgski als bij Debussy had geleerd. Maar ondanks de dialoogvorm domineert eigenlijk het lyrisch-dramatische cantabile het vocale klankbeeld, met grootse symfonische delen. Dit, in combinatie met sterk ritmische passages en verrassende maatwisselingen, maakt hem een van de grote modernisten van de jaren tussen de twee wereldoorlogen. Chef-dirigent Karina Canellakis vervolgt met dit hartveroverende Vosje haar Janáčekcyclus.

NTR ZaterdagMatinee - Canellakis & Janáček: Het sluwe vosje

Ster advertentie
Ster advertentie