Concert

Bachs Matthäus-Passion door het Concertgebouworkest o.l.v. John Butt

foto: Pexels
  1. Concertenchevron right
  2. Bachs Matthäus-Passion door het Concertgebouworkest o.l.v. John Butt

Bijna driehonderd jaar na zijn ontstaan laat de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach nog altijd geen mens onberoerd. Deze keer dirigeert Bach-specialist John Butt het lijdensverhaal.

Matthäus-Passion door het Concertgebouworkest

Opnamedatum

zondag 02 april 2023

Omroep

AVROTROS

Componisten

Johann Sebastian Bach

Uitvoerenden

Nicholas Mulroy (Evangelist - tenor), Sophie Bevan (sopraan), Benjamin Appl (Christus - bariton), Jess Dandy (alt), Hugo Hymas (tenor), Stephan Loges (bariton), John Butt (Dirigent)

Ensembles

Nationaal Kinderkoor; Nationaal Jongenskoor; Groot Omroepkoor; Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Hoog barok

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

De jaarlijkse Passie-uitvoering van het Concertgebouworkest is een van de langstlopende concerttradities ter wereld.

De Matthäus-Passion in 5 stappen

  • De Matthäus-Passion is een muziekstuk over het lijdensverhaal van Jezus Christus verteld volgens het Evangelie van Matthäus.
  • Het is geschreven voor twee orkesten, twee koren en zangsolisten die elk een bepaalde rol uit het lijdensverhaal vervullen.
  • Johann Sebastian Bach componeerde het werk waarschijnlijk vóór 1727 en leidde de eerste uitvoering mogelijk op Goede Vrijdag dat jaar.
  • Na Bachs overlijden raakte de Matthäus in de vergetelheid, totdat Felix Mendelssohn het werk herontdekte.
  • Nergens anders op de wereld wordt de Matthaüs-Passion zo vaak uitgevoerd als in Nederland. Het muziekstuk staat ook op nummer 1 in de Klassieke Top 400.

De jaarlijkse Passie-uitvoering van het Concertgebouworkest is een van de langstlopende concerttradities ter wereld. Toenmalig chef-dirigent Willem Mengelberg introduceerde in 1899 de jaarlijkse uitvoering van Bachs machtige Matthäus-Passion rond Pasen. Later wisselde het orkest het lijdensverhaal volgens Matteüs af met Bachs al even meesterlijke Johannes-Passion, en meer recent ook met Passies van andere componisten. Maar de Matthäus blijft in Nederland nummer één: al decennia staat het bovenaan de favorietenlijsten van klassiekemuziekliefhebbers.

Bach heeft het lijdensverhaal bijna driehonderd jaar geleden nu eenmaal op zo’n invoelende en meeslepende manier getoonzet, dat het geen mens onberoerd laat. De Britse dirigent, klavecinist, organist én musicoloog John Butt is een van dé Bach-specialisten van de laatste jaren. Hoog tijd dat hij zijn visie op het onsterfelijke meesterwerk komt delen met het Concertgebouworkest.

Bron: concertgebouworkest.nl

Wist je dat

...de historische uitvoeringspraktijk is ontstaan in de jaren 60? Een groep musici, waaronder dirigent Frans Brüggen, vond dat oude muziek gespeeld op moderne instrumenten en met hedendaagse ideeën "van A tot Z gelogen" was.

Gerelateerde podcast

Matthäus

Matthäus

De Matthäus op NPO Klassiek

Ontroerend en troostrijk. Het hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis. Dat is de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. In de aanloop naar Pasen staat NPO Klassiek in het teken van de Matthäus en andere passiemuziek.

Alles over de Matthäus-Passion De Matthäus op radio en tv

Ster advertentie
Ster advertentie