Concert

Tsjaikovski en Bruckner bij het Concertgebouworkest

foto: Gregory Batardon
  1. Concertenchevron right
  2. Tsjaikovski en Bruckner bij het Concertgebouworkest

Cellist Gautier Capuçon soleert bij het Concertgebouworkest in Tsjaikovski’s nostalgische Rococovariaties. Myung-whun Chung dirigeert daarnaast Bruckners Zesde symfonie.

Myung-whun Chung

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en Anton Bruckner staan bekend als volbloed-romantici, maar dirigent Myung-whun Chung benadrukt in dit programma hun lichtere, klassiekere kanten. In zijn Variaties op een rococo-thema laat Tsjaikovski horen dat hij sterk werd beïnvloed door de elegantie en transparantie van Mozart en de Klassieken. Het pakkende hoofdthema opent de poort naar een voorbije belle époque van krullerige motieven, bladgoud en glimlachende cherubijntjes. Als 'verteller' fungeert de Franse cellist Gautier Capuçon, die acht jaar na zijn debuut terugkeert bij het Concertgebouworkest.

Bruckners Zesde

Bruckner wordt nogal eens wijdlopigheid verweten, maar zijn Zesde symfonie van minder dan een uur is relatief kort. Ook de orkestratie is bescheiden en de thema’s zijn scherper afgebakend dan bij de Oostenrijker gebruikelijk. Bruckner was er – terecht – verguld mee en zei vertederd: "Die Sechste is die keckste (De Zesde is de pittigste)."

Bron: concertgebouw.nl

Gautier Capuçon met het Concertgebouworkest

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

vrijdag 01 april 2022

Omroep

AVROTROS

Componisten

Anton Bruckner, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Pablo Casals

Uitvoerenden

Gautier Capucon (cello), Myung-Whun Chung (Dirigent)

Ensembles

Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Romantisch, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie