Componist

Terry Riley

foto: NYT / ANPfoto: NYT / ANP
  1. Componistenchevron right
  2. Terry Riley

Wie is Terry Riley?

Terry Riley is een belangrijk Amerikaans componist en één van de grondleggers van de stroming minimal music. Hij laat zich inspireren door Indiase muziek.

Snelle weetjes

  • Geboren: 24 juni 1935, Colfax, Californië (Verenigde Staten)
  • Getrouwd met: Ann Riley (geh. ?–2015)
  • Bekendste stukken: In C, Night music, Requiem for Adam

Terry Riley kreeg zijn opleiding onder andere aan het conservatorium van San Francisco. Samen met componist Steve Reich is hij betrokken bij het experimentele San Francisco Tape Center. Zijn belangrijkste inspirator is echter Pandit Pran Nath (1918-1996), een expert op het gebied van Indiase klassieke zang, die ook lesgaf aan La Monte Young. Samen met Philip Glass vormen deze vier componisten de grondleggers van minimal music.

All Night Concerts

In de jaren '60 maakt Terry Riley naam met zijn 'All Nights Concerts', waarbij hij de hele nacht geïmproviseerde muziek speelde op een oud harmonium en een getapete saxofoon. Als hij een pauze nodig had, draaide hij fragmenten saxofoonmuziek die hij gedurende de avond had opgenomen. Publiek kwam met slaapzakken, hangmatten en zelfs de hele familie naar deze concerten.

In C

De naam van Terry Riley is onlosmakelijk verbonden met het stuk In C, zijn bekendste werk. Het is een van de belangrijkste minimal music-werken en in meerdere opzichten een statement. Het staat in de eenvoudige toonsoort C groot en vormt de muziek een brug tussen de genoteerde klassieke muziek en de improvisaties van jazz. Aan de eerste uitvoering in 1964 werkte onder andere Steve Reich mee.

De opzet en vorm van het stuk was tot dan toe ongekend. Het stuk bestaat uit 53 verschillende fragmenten van elk ongeveer één maat lengte die elk in C staan. Eén speler slaat in een regelmatig tempo een C aan op een piano om het tempo stabiel te houden. De overige spelers, van wie het aantal en het instrument niet vastliggen, spelen de fragmenten aan de hand van een paar losse aanwijzingen. De fragmenten combineren hierbij op steeds nieuwe manieren.

Terry Riley componeerde onder andere dertien werken voor het Kronos Kwartet, waarmee hij nauw samenwerkt. In 1991 schreef hij zijn eerste orkestwerk Jade Palace. Tegenwoordig doceert Riley Indiase zang (raga’s) en piano, en geeft in die hoedanigheden ook concerten.

Gerelateerde podcast

De Mengtafel

De Mengtafel

Ster advertentie
Ster advertentie