Componist

Simeon ten Holt

foto: C. Pennarts / ANPfoto: C. Pennarts / ANP
  1. Componistenchevron right
  2. Simeon ten Holt

Wie was Simeon ten Holt?

Simeon ten Holt was een belangrijke Nederlandse componist. Hij is bekend van Canto Ostinato.

Na zijn studie bij de Bergense componist Jacob van Domselaer vertrok Simeon Ten Holt in 1949 naar Parijs, waar hij studeerde aan de École normale de musique de Paris. In 1954 keerde hij terug naar Bergen.

Diagonaalgedachten

In de loop van de jaren vijftig componeerde Ten Holt een aantal stukken waarin de door hemzelf ontwikkelde diagonaalgedachte tot uiting komt: Diagonaalmuziek (1956-1958), Diagonaalsuite (1957) en Diagonaalsonate (1959). Volgens dit principe gebruikt de componist complementaire toonsoorten in tritonusverhouding. Op die manier kan de componist vrijer omgaan met de tegenstelling tussen tonaliteit en atonaliteit.

Serialisme

Vanaf 1961 raakte Ten Holt onder de invloed van het serialisme. Cyclus aan de waanzin (1961) was daarvan de eerste uiting. Ook publiceerde hij artikelen in het literair tijdschrift Raster, was hij actief in het Bergense kunstleven en experimenteerde hij met elektronische muziek en muziektheater.

Canto Ostinato

In de jaren zeventig zwoer Ten Holt de seriële methode af en begon hij aan Canto Ostinato. Hij werkte hier jarenlang aan en voltooide het uiteindelijk in 1979. Het werk leverde hem veel succes op. Het repeterende karakter van de melodielijn heeft een hypnotiserend effect. Regisseur Ramón Gieling maakte een film over het muziekstuk, Over Canto. Simeon ten Holt overleed in 2012 op 89-jarige leeftijd.

Ster advertentie
Ster advertentie