Componist

Theo Verbey

foto: Simon van Boxtelfoto: Simon van Boxtel
  1. Componistenchevron right
  2. Theo Verbey

Wie was Theo Verbey?

Theo Verbey was een Nederlandse, hedendaagse componist met internationaal aanzien. Voor het componeren gebruikte hij zogenaamde fractals.


Theo Verbey (1959-2019) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Peter Schat en Jan van Vlijmen. Al tijdens zijn studie kreeg hij erkenning voor zijn orkestratie van de Pianosonate van Alban Berg, die meteen werd uitgevoerd door het Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly en later wereldwijd op de lessenaars van orkesten.

Verbeys muziek is uitgevoerd door alle Nederlandse en vele buitenlandse orkesten en ensembles. Hij was te gast op festivals als de Donaueschinger Musiktage, en zijn muziek werd gespeeld op onder andere het Tanglewood Festival, het Holland Festival en de Biënnale in Venetië.

Hij maakte naam met fijnzinnig geïnstrumenteerde werken. Hij gebruikte bij zijn componeren zogenaamde fractals, getalsverhoudingen die op alle niveaus in een stuk terugkwamen – maar die techniek was niet te horen in zijn uiterst welluidende, virtuoze muziek. Hij verenigde geraffineerde instrumentatie en hedendaagse expressie in een muzikale taal die in de loop van de tijd steeds tonaler werd.

Met zijn muziek verenigde Verbey musici en het publiek. Nationaal en internationaal ontving hij een groeiende waardering voor zijn composities, wat resulteerde in talrijke uitvoeringen. In de maanden voor zijn overlijden voltooide Theo Verbey zijn laatste werk Ariadne. Op 31 januari 2020 ging het bij het Concertgebouworkest in première.

Ster advertentie
Ster advertentie