75 jaar bevrijding

NPO Radio 4 staat stil bij 75 jaar bevrijding

Door de corona-maatregelen ziet de herdenking van 75 jaar bevrijding er anders uit dan we hadden kunnen voorzien. Toch bieden we door middel van podcasts, achtergrondartikelen en het Virtueel Bevrijdingskoor aan zoveel mogelijk mensen de kans om stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog.

  • Beluister de podcastserie 'Muziek tot Leven', waarin het verhaal verteld wordt van vervolgde musici in de oorlog.

  • Het meezingproject Zing mee: De Nieuwe Wereld, biedt amateurzangers de kans om mee te zingen met de Negende Symfonie 'Uit de Nieuwe Wereld' van Antonín Dvořák: muziek die in Japanse gevangenkampen heeft geklonken.

  • Dankzij het Virtueel Bevrijdingskoor konden ook zangers die thuis in quarantaine zaten met elkaar een groot bevrijdingskoor vormen. Het resultaat:

    Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
  • In de podcastserie 'Verboden - Verjaagd - Vergeten' bespreken presentator Hans Haffmans en dirigent Werner Herbers de lotgevallen van internationale 'entartete' componisten, van wie de muziek niet gespeeld mocht worden.

  • Luister naar het docudrama: Jacques Beers, Musicus van de toekomst. Jacques Beers (1902-1947) werd geroemd door zijn tijdgenoot Maurice Ravel en aangemoedigd door pedagoge Nadia Boulanger. Ondanks alle goede voortekenen verliep het leven van Beers tragisch...

  • In de nacht van 3 op 4 mei klinkt in De Nacht (00:00-07:00 uur) muziek die betrekking heeft op de Tweede Wereldoorlog.

Mis niets

Elke week de leukste klassieke muziektips in je mailbox? Van de mooiste concerten tot de beste speeltips. Mis niets en meld je nu aan!