NPO Radio 4 staat stil bij vrijheid

Bevrijding op NPO Radio 4

Door middel van podcasts, achtergrondartikelen en het Virtueel Bevrijdingskoor staan we uitgebreid stil bij de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

  • Beluister de podcastserie Muziek tot Leven, waarin de aangrijpende verhalen van vervolgde en vermoorde musici worden verteld.

  • Het meezingproject Zing mee: De Nieuwe Wereld, biedt amateurzangers de kans om mee te zingen met de Negende Symfonie 'Uit de Nieuwe Wereld' van Antonín Dvořák: muziek die in Japanse interneringskampen heeft geklonken.

  • Dankzij het Virtueel Bevrijdingskoor konden ook zangers die thuis in quarantaine zaten met elkaar een groot bevrijdingskoor vormen. Het resultaat:

    Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
  • In de podcastserie Verboden - Verjaagd - Vergeten bespreken presentator Hans Haffmans en dirigent Werner Herbers de lotgevallen van internationale 'entartete' componisten, van wie de muziek niet gespeeld mocht worden.

  • Luister naar het docudrama: Jacques Beers, Musicus van de toekomst. Jacques Beers (1902-1947) werd geroemd door zijn tijdgenoot Maurice Ravel en aangemoedigd door pedagoge Nadia Boulanger. Ondanks alle goede voortekenen verliep het leven van Beers tragisch...

Mis niets

Elke week de leukste klassieke muziektips in je mailbox? Van de mooiste concerten tot de beste speeltips. Mis niets en meld je nu aan!