Naar homepage

Bevrijding op NPO Radio 4

foto: NPO Radio 4

Bevrijding op NPO Radio 4

Door middel van podcasts, achtergrondartikelen en het Virtueel Bevrijdingskoor staan we uitgebreid stil bij de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

  • Beluister de podcastserie Muziek tot Leven, waarin de aangrijpende verhalen van vervolgde en vermoorde musici worden verteld.

  • Het meezingproject Zing mee: De Nieuwe Wereld, biedt amateurzangers de kans om mee te zingen met de Negende Symfonie 'Uit de Nieuwe Wereld' van Antonín Dvořák: muziek die in Japanse interneringskampen heeft geklonken.

  • Dankzij het Virtueel Bevrijdingskoor konden ook zangers die thuis in quarantaine zaten met elkaar een groot bevrijdingskoor vormen. Het resultaat:

Zing mee: De Nieuwe Wereld - door het NPO Radio 4 Virtueel Bevrijdingskoor

Podcast Verboden - Verjaagd - Vergeten

Podcast Flot

Zing mee: De Nieuwe Wereld

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond in een vrouwenkamp op Sumatra iets bijzonders plaats. De gevangenen zochten in het kamp naar een manier om alle ellende het hoofd te kunnen bieden. Ze herinnerden zich klassieke muziekstukken, maar hadden geen muziekinstrumenten tot hun beschikking. Daarom besloten ze de orkestmuziek te gaan zingen, zonder woorden. Het zogeheten stemmenorkest voerde in het kamp muziek uit van o.a. Antonín Dvořák, het Largo uit zijn Negende symfonie 'Uit de Nieuwe Wereld'.

De muziek bood de vrouwen troost en kracht om te overleven. In het kader van 75 jaar bevrijding bood NPO Radio 4 in 2020 een vierstemmig vocaal arrangement aan van het Largo van Dvořák, geschikt voor een ensemble of koor met sopraan, alt, tenor en bas. Met gratis downloadbare bladmuziek, een professionele opname van het arrangement en meezing-versies waarin steeds een andere stem is uitgelicht. Voor het instuderen zijn er ook zangtips van Francis van Broekhuizen.

Het arrangement van Dvořáks Largo is gemaakt door Wijnand van Klaveren, gebaseerd op de versie die Margaret Dryburgh en Norah Chambers in het kamp maakten. Alle partijen zijn ingezongen door het Groot Omroepkoor o.l.v. Klaas-Jan de Groot.

Hoe het stemmenorkest tot stand kwam

Virtueel Bevrijdingskoor

Omdat veel zangers vanwege de coronacrisis niet samen kunnen zingen, hebben we alle zangers vorig jaar de mogelijkheid geboden om online deel te nemen aan het Virtueel Bevrijdingskoor. Het resultaat kun je hier bekijken:

Zing mee: De Nieuwe Wereld

Zing mee: De Nieuwe Wereld