Podium
NTR

Muzikale ode aan de liefde

foto: Unsplash
  1. Klassiekchevron right
  2. Muzikale ode aan de liefde

Componist Marion von Tilzer scheef met het project Into Eternity een muzikaal eerbetoon aan Vilma Grunwald. De voorstelling is gebaseerd op de laatste brief die de Tsjechische Grunwald schreef aan haar echtgenoot, kort voor haar dood in Auschwitz. De brief kun je gerust een eerbetoon aan de liefde noemen.

Quote

Jij, mijn enige, liefste, geïsoleerd wachten we op de duisternis.

Vilma Grunwald

“Jij, mijn enige, liefste, geïsoleerd wachten we op de duisternis. We hebben overwogen om ons te verstoppen, maar besloten dat niet te doen omdat we voorzagen dat het hopeloos zou zijn. De beroemde vrachtwagens zijn hier al en we wachten tot het zal beginnen.” Een fragment uit de afscheidsbrief die Vilma schreef aan haar echtgenoot Kurt. Niet lang erna werd ze, samen met haar oudste zoon, vergast in vernietigingskamp Auschwitz.

Kampbewaker

Vilma had het briefje meegegeven aan een oudere kampbewaker die het persoonlijk afleverde bij haar echtgenoot. Het is een heel triest verhaal. Zeven maanden nadat Vilma werd vergast, werd Auschwitz bevrijd. De zoon van Vilma, Frank Grunwald, werkte mee aan een documentaire over zijn moeder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Op deze manier kon ik met mijn Duitse achtergrond opnieuw stilstaan bij de geschiedenis van de Holocaust

Marion von Tilzer

Muziekproject over de brief

Componist Marion von Tilzer gebruikte de brief voor het muziekproject. “Op deze manier kon ik met mijn Duitse achtergrond opnieuw stilstaan bij de geschiedenis van de Holocaust,” zegt Von Tilzer. “Ik realiseerde me dat het om de geschiedenis van het land van mijn oorsprong gaat en dat dit project misschien daardoor ook een bijzondere nog intensere betekenis heeft.”

Het project maakt onderdeel uit van de serie Meetings with Remarkable Women. Er is een cd verschenen op het label TRPTK. Je hoort een afwisselend programma met aangrijpende muziek die veel genres overstijgt. Marion von Tilzer en percussionist Jacobus Thiele zijn vanmiddag te gast in Podium en zullen muziek spelen van de nieuwe cd.

Marion was te gast in de studio om over het project te praten en muziek van de cd te spelen.

Ster advertentie
Ster advertentie