Vrije Geluiden Sessies
VPRO

Helena Basilova speelt Ryuichi Sakamoto

foto: VPRO Vrije Geluiden
  1. Klassiekchevron right
  2. Helena Basilova speelt Ryuichi Sakamoto

Vrije Geluiden Sessie in Het Concertgemaal (Amsterdam)

Helena Basilova

Naast haar liefde voor het ijzeren pianorepertoire heeft pianiste Helena Basilova zich de laatste jaren vastgebeten in de wereld van moderne componisten en technologie. Een mooi voorbeeld is haar aanstaande album wat uitkomt: een hommage aan de vorig jaar overleden Japanse componist Ryuichi Sakamoto.

Helena nam het album op in Berlijn, in de studio van Nils Frahm. Voor het elektronische gedeelte steunde ze op de kennis van Maarten Vos.

Sakamoto werd bekend als lid van de Japanse synthesizer-rockgroep Yellow Magic Orchestra. De band was een belangrijke voorloper van de acid house en techno muziek aan het eind van de jaren tachtig. Maar Sakamoto werd daarnaast vooral bekend door de muziek die hij componeerde voor bekende films, zoals The Last Emperor, Merry Christmas, Mr. Lawrence en The Revenant. Sakamoto componeerde ook veel pianomuziek. Debussy was zijn hele leven een grote inspiratiebron.

Helena over Sakamoto: 'Ik bewonder hem vanwege zijn nieuwsgierigheid en zoektocht naar nieuwe klanken, hoe je een traditionele pianoklank kunt verweven met andere geluiden.'

Ster advertentie
Ster advertentie