Uitzending gemist
AVROTROSNTR

Zomeravondconcert

  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. Zomeravondconcert

Deze uitzending staat gepland voor 3 augustus 2020 van 20:00 tot 22:30 en is beschikbaar rond 23:00 uur.


Gepresenteerd door: Beitske de Jong

A
Het Gelders Orkest olv Claus Peter Flor
Quirine Viersen (cello)

Joseph Haydn - Celloconcert nr. 1, Hob.VIIb 
Anton Bruckner - Symfonie nr. 3  (oerversie)

Opname van 10 november 2019,  Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Op een septemberavond in 1873 waggelt een ietwat aangeschoten Anton Bruckner als een gelukkig man door de Duitse stad Bayreuth. Hij heeft bier gedronken met zijn grote held Richard Wagner. Twee symfonieën had de verlegen Bruckner bij zijn bezoek meegenomen, met de vraag of hij er één mocht opdragen aan zijn gastheer. Wagner koos de Derde. De ‘Wagnersymfonie’ wordt gezien als het beginpunt van Bruckners meesterwerken. Het Gelders Orkest speelt de  oerversie van de Derde symfonie. Daarin citeert Bruckner nadrukkelijk Wagner. Die Wagnercitaten verdwijnen uit de latere versies, alsook de fascinerende uitbarsting in de finale en andere momenten. De formidabele partituur van de oerversie is gemeten in maten de langste symfonie van Bruckner; ongebreidelde scheppingsdrang sluit een gelukkig huwelijk met de monumentale architectuur van zijn muziek.

Voorafgaand aan Bruckner speelt Het Gelders Orkest Haydns Celloconcert in C met Quirine Viersen als solist. Sinds het stuk in 1961 werd herontdekt, geniet het grote populariteit.

B
Alba Rosa Viëtor Festival 2018

Dudok Kwartet
Thomas Beijer (piano)
Nike Baar (viool)
Ella van Poucke (cello)

Alba Rosa Viëtor - Pianotrio
Henriëtte Bosmans - Strijkkwartet
Clara Schumann - Pianotrio opus 17

Opname van 2 december 2018, Concertgebouw, Amsterdam

Ze was een uitzonderlijk muzikaal talent, een kosmopoliet, die zich nooit liet hinderen door haar vrouw-zijn: Alba Rosa Viëtor. De Italiaanse violiste en componiste overleed in 1979 maar leeft door in haar muziek. En in het naar haar genoemde Alba Rosa Viva! Festival. Voor de derde editie in 2018 stelde artistiek leider Reinild Mees een programma samen vol eigenzinnige, lyrische composities van vooral veel vrouwen. Van Clara Schumann het Pianotrio opus 17, het Strijkkwartet van Henriëtte Bosmans en het Pianotrio van Alba Rosa Viëtor zelf.