Uitzending gemist
NTR

NTR ZaterdagMatinee - Brockes-Passion van Keiser

  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. NTR ZaterdagMatinee - Brockes-Passion van Keiser


Gepresenteerd door: Hans Haffmans

Uit het archief van de ZaterdagMatinee:

Reinhard Keiser - Brockes-Passion

Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Shunske Sato (viool)

Eric Stoklossa (tenor, Evangelist)

Felix Schwandtke (bas, Jesus)

Rachel Redmond (sopraan, Tochter Zion)

Opname van 13-03-2021 Concertgebouw, Amsterdam

Ontroerend en troostrijk. Een hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis. Dat is de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. In de aanloop naar Pasen staat NPO Klassiek in het teken van de Matthäus en andere passiemuziek. Ontdek meer.

Aansluitend herdenken wij dirigent en componist Peter Eötvös, die op 24 maart jl. overleed, met enkele opnames uit het Matinee-archief.

Meer over Peter Eötvös en zijn betekenis voor de Matinee is ook te horen in aflevering 14 van de podcastserie Markante Maestro's uit 2021:

De Hongaarse componist en dirigent Peter Eötvös (1944) werkte bij onder andere het Ensemble Intercontemporain in Parijs, het BBC Symphony en het Budapest Festival Orchestra. Vanaf 1994 was hij tien jaar lang chef bij het Radio Kamerorkest, naast Frans Brüggen en Ton Koopman. Hans Haffmans spreekt met Elisabeth Perry, die als concertmeester van het Radio Kamerorkest, de Radio Kamer Filharmonie en het Radio Filharmonisch Orkest op het podium vaak op hooguit anderhalve meter afstand van hem zat.

Eötvös was volgens Perry een man met een uiterst warme, open persoonlijkheid. Hij dirigeerde veel eigentijdse muziek, dikwijls ook zijn fenomenale eigen werk, maar met even veel liefde en plezier bekend repertoire – van Mozart tot Bartók. Bijvoorbeeld: in het matineeconcert van 25 juni 2005 bereikte hij een volstrekt doorzichtige klank in zowel de vroege Stravinsky (Les Noces) als in Boulez (Le visage nuptial). Dat hun optreden toen, wegens bezuinigingen, voor een deel van de orkestmusici een afscheid van het Radio Filharmonisch Orkest betekende, is geen moment te horen. Wat een onvoorwaardelijke inzet! Dit concert is integraal te beluisteren in deze podcast na het gesprek met Lis Perry.

Gedraaid in deze uitzending

16:36

Shadows

Peter Eötvös

Shadows

Radio Kamerorkest

Peter Eötvös & Peter Eotvos

Wolfgang Meyer [klarinet] & Dagmar Becker [fluit]

Eigen opname NPO Klassiek;nvt

NVT