STER Advertentie

De Amerikaanse cellist Lynn Harrell is overleden. Hij werd 76 jaar. Dat maakte zijn vrouw bekend via social media. Tijdens zijn lange carrière soleerde Harrell bij zowat elk groot orkest in de Verenigde Staten en Europa. Binnen de klassieke muziekwereld was Harrell geliefd bij collega musici en een alom gerespecteerd docent.  

Toen Harrell in 1964 op 20-jarige leeftijd zijn debuut maakte in de Carnegie Recital Hall schreef de New York Times:

“Hij heeft muziek in zijn botten, plus een techniek waar een cellist van twee of drie keer zijn leeftijd jaloers op kan zijn.”

Harrell werd geboren in 1944 in New York City in een muzikaal gezin: zijn vader was bariton en zijn moeder violiste. Op 12-jarige leeftijd vertrok het gezin naar Dallas. Beide ouders overleden in zijn tienerjaren. Harrell ging studeren in New York en al op 18-jarige leeftijd kreeg hij een aanstelling als cellist in het Cleveland Orchestra, toen onder leiding van George Szell. Twee jaar later werd hij, op 20-jarige leeftijd, aanvoerder van de cellosectie. Na zeven jaar begon hij met zijn solocarrière.

Harrell won twee Grammy Awards: een in 1981 voor zijn opname van Tsjaikovski’s Piano Trio, met violist Itzhak Perlman en pianist Vladimir Ashkenazy. En de andere in 1987 voor zijn album met Beethovens Pianotrio’s, ook met Perlman en Ashkenazy.

In 1994 speelde hij Max Bruch's Kol Nidrei in het Vaticaan, in een concert gewijd aan de Joodse slachtoffers van de Holocaust - de allereerste officiële herdenking van de genocide in het Vaticaan, die wereldwijd werd uitgezonden.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Cellist Mischa Maisky zegt in een reactie: “Lynn was een van mijn oudste collega's en vrienden, we kenden elkaar bijna 47 jaar. Hij was een fenomenale cellist met een techniek en een geluid als geen ander - en een echte ‘lieve reus’ als mens .”

Beluister Lynn Harrell met het KCO o.l.v. Bernard Haitink