60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Supplement

Supplement:

Nieuw in Supplement: Chazia's Opera's. Een zevendelige reeks waarin Chazia Mourali een aantal van de opmerkelijkste uit de operageschiedenis bespreekt, oorspronkelijk uitgezonden in het NTR Radio 4-programma De Bedding. Aanleiding is het nieuwe tv-programma Chazia & Puccini, dat elke zondag te zien is op NPO 2.

Supplement is de wekelijkse podcast van de NTR over klassieke muziek, die als aanvulling dient op de programma’s van NPO Radio 4. Luister naar portretten, audio-documentaires en verhalen uit de wereld van de klassieke muziek door de beste Nederlandse makers.

Podcast afleveringen

#8 - Chazia's opera's (8): De toekomst van de opera (S05)

Gesprek over de toekomst van de opera. Aan tafel Willem Bruls (operakenner, publicist en dramaturg) en Micha Hamel (componist, dirigent en librettist). Chazia Mourali leidt de discussie. Is opera een deftig museumstuk, lawaaiig rariteitenkabinet of politiek tegengeluid? En: muzikaal laboratorium, of gewoon plezierig amusement?

#7 - Chazia's opera's (7): Snow White - Micha Hamel (S05)

Presentatrice Chazia Mourali vertelt in Chazia's Opera's de verhalen achter een zevental sleutelwerken uit de operageschiedenis. Deze reeks is oorspronkelijk uitgezonden in het NTR-programma "De Bedding" in 2013. In deze aflevering aandacht voor een moderne opera: "Snow White" van de Nederlandse componist Micha Hamel.

#6 - Chazia's opera's (6): Il Prigioniero - Luigi Dallapiccola (S05)

Presentatrice Chazia Mourali vertelt in Chazia's Opera's de verhalen achter een zevental sleutelwerken uit de operageschiedenis. Deze reeks is oorspronkelijk uitgezonden in het NTR-programma "De Bedding" in 2013. In deze uitzending: van zuiverheid naar zuivering. De totalitaire regimes van de 20e eeuw zijn voor idealen, maar tegen mensen. Het hartverscheurende lot van Dallapiccola's gevangene is het antwoord van de opera op de politiek: een schreeuw om menselijkheid en mededogen.

#5 - Chazia's opera's (5): Tosca – Giacomo Puccini (S05)

Presentatrice Chazia Mourali vertelt in Chazia's Opera's de verhalen achter een zevental sleutelwerken uit de operageschiedenis. Deze reeks is oorspronkelijk uitgezonden in het NTR-programma "De Bedding" in 2013. In deze uitzending: de opera Tosca kiest voor waarachtigheid. Een neurotische diva verovert politieke heldendom in de dood.

#4 - Chazia's opera's (4): Lohengrin - Richard Wagner (S05)

Presentatrice Chazia Mourali vertelt in Chazia's Opera's de verhalen achter een zevental sleutelwerken uit de operageschiedenis. Deze reeks is oorspronkelijk uitgezonden in het NTR-programma "De Bedding" in 2013. In deze uitzending: de kunstenaar wordt de koning de baas, en een Zwaanridder blijkt niet bestemd voor aardse liefde.

#3 - Chazia's opera's (3): Die Zauberflöte - Wolfgang Amadeus Mozart. (S05)

Presentatrice Chazia Mourali vertelt in Chazia's Opera's de verhalen achter een zevental sleutelwerken uit de operageschiedenis. Deze reeks is oorspronkelijk uitgezonden in het NTR-programma "De Bedding" in 2013. In deze uitzending: de Verlichting gunt ook de gewone mens een opera, lekker in zijn eigen taal. Na zware beproevingen vindt een held de wijsheid en een sukkel het geluk.

#2 - Chazia's opera's (2): Rinaldo - Georg Friedrich Händel (S05)

Presentatrice Chazia Mourali vertelt in Chazia's Opera's de verhalen achter een zeventa sleutelwerken uit de operageschiedenis. Deze reeks is oorspronkelijk uitgezonden in het NTR-programma "De Bedding" in 2013. In deze uitzending gaan we terug naar de tijd van de castraatzangers. De eerste Italiaanse opera in Engeland van de Duitse Georg Friedrich Händel (1685 – 1759). Over heilig geloof, heksen die kidnappen en liefde die alles overwint.

#1 - Chazia's opera's (1): L'Orfeo - Claudio Monteverdi (S05)

Presentatrice Chazia Mourali vertelt in Chazia's Opera's de verhalen achter een zevental sleutelwerken uit de operageschiedenis. Deze reeks is oorspronkelijk uitgezonden in het NTR-programma "De Bedding" in 2013. In deze uitzending: Hoe de foutieve reconstructie van oeroud theater een überhippe kunstvorm schept en hoe een dolverliefde musicus de krachten van de hel net niet kan bedwingen.

#2 - Egmont - Toneelmuziek van Beethoven (S04)

Iedereen kent Beethovens ouverture 'Egmont', maar het toneelstuk, met een tekst van Goethe, wordt in ons land maar zelden uitgevoerd. En dat is vreemd, aangezien het onderwerp, de aanloop naar de Tachtigjarige Oorlog, het Nederlandse publiek toch aan zou moeten spreken. Bovendien schreef Beethoven niet alleen een ouverture, maar muziek bij het hele stuk. Tijd voor een nieuwe kennismaking!

Toneel- opera en hoorspelregisseur Peter te Nuyl vertaalde, bewerkte en monteerde speciaal voor deze podcast een nieuwe versie van het stuk.

Deze nieuwe Egmont wordt uitgevoerd door Sanne Langelaar als Klärchen, David Lucieer als Brackenburg, Egmont, Willem van Oranje en Alva, sopraan Marlis Petersen en het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Ingo Metzmacher en Sander Teepen.

Productie: Frans van Gurp
Techniek: Frans de Rond

#1 - Beethovens Zelfportret: De Diabelli Variaties (S04)

Beethovens Opus 120 is zijn laatste grote pianowerk en een hoogtepunt in zijn oeuvre. Terwijl de aanleiding -de kiem waaruit het ontstond- nu juist zo futiel is. Hoe zit dat?

De uitgever Anton Diabelli vraagt namelijk een vijftigtal componisten op zijn wals-thema Variaties te maken. Het zal ongetwijfeld goed verkopen, denkt hij. Na wat gemopper van Beethoven voldoet hij aan het verzoek, maar wel op zijn voorwaarden. En het wordt niet één velletje papier, maar 85 pagina’s, met grootse muziek die het oorspronkelijke thema volledig overvleugelt. Alfred Brendel merkte hierover ooit op: “Beethoven verbetert, parodieert, ridiculiseert, transfigureert, beklaagt zich, zet het voor schut, maar stijgt uiteindelijk op”.

Musicoloog Huib Ramaer duikt in het werk en in de figuur Beethoven en zijn tijd. En legt uit dat dit werk meer dan welk ander werk van hem, niet alleen de grootsheid van de componist laat zien, maar ook beschouwd kan worden als Beethovens muzikaal zelfportret.

Huib Ramaer is bekend als concertinleider, presentator en verteller. Hij wil zo aanstekelijk mogelijk bruggen slaan tussen publiek en muziekleven, tussen musici en componisten en tussen toen en nu.

#3 - Mozarts drie-eenheid - 3 (41): meester (S03)

Dirigent Jan Willem de Vriend bespreekt met Hans Haffmans de drie laatste symfonieën van Mozart. Drie meesterwerken die - zo blijkt - heel veel vragen oproepen.

#2 - Mozarts drie-eenheid - 2 (40): gezel (S03)

Dirigent Jan Willem de Vriend bespreekt met Hans Haffmans de drie laatste symfonieën van Mozart. Drie meesterwerken die - zo blijkt - heel veel vragen oproepen.

#1 - Mozarts drie-eenheid - 1 (39): leerling (S03)

Dirigent Jan Willem de Vriend bespreekt met Hans Haffmans de drie laatste symfonieën van Mozart. Drie meesterwerken die - zo blijkt - heel veel vragen oproepen.

#8 - 'En wat kan er wél?' - Aflevering 8 (S02)

Het is bíjna zover: de première FAUST [Working Title] komt snel dichterbij. De eerste voor-generale repetitie, zonder onderbrekingen, staat op punt van beginnen. In de laatste dagen hebben de makers van de voorstelling nog flinke veranderingen doorgevoerd en is er keihard gewerkt om alle puntjes op de i te zetten.

#7 - 'En wat kan er wél?' - Aflevering 7 (S02)

Nog zeven dagen tot de premiere van FAUST [Working title]. De eerste doorloop van de proloog wordt gehouden op het grote podium van DNO. Achter de schermen begint de spanning op te lopen!