Opium
AVROTROS

Het gesprek - Steye Hallema (16 oktober 2023)

  1. Podcastschevron right
  2. Opiumchevron right
  3. Het gesprek - Steye Hallema (16 oktober 2023)

ma 16 oktober 2023

Annemieke Bosman praat met regisseur Steye Hallema over zijn VR project The Imaginary Friend, dat te zien is op het mediafestival Cinekid 2023. 

De achtjarige jongen Daniel heeft net zijn moeder verloren en heeft moeite om realiteit te onderscheiden van fantasie. Met behulp van de nieuwste technische ontwikkelingen van VR, en vanuit een uniek vertelperspectief, neemt de experience je mee in de kleurrijke fantasiewereld van Daniël. Hij kijkt met jou en praat met jou en alleen hij kan jou zien. Samen proberen jullie de monsters in zijn hoofd te verjagen en help je hem om te gaan met het verlies van zijn moeder. De wereld om hem heen begrijpt hem echter steeds minder. Waarom praat hij met zichzelf? Is hij langzaam gek aan het worden? Help jij hem wel echt of maak je het alleen maar erger?

Met de nieuwe technologie van volumetrische video, worden live performers vertaalt naar 3D animatie. Echte acteurs bewegen vrijelijk in de virtuele ruimte, waarbij hun uitdrukkingen en emoties behouden blijven. In deze productie wordt deze technologie interactief gemaakt, iets wat niet eerder op deze schaal is gedaan. Met ‘head retargeting’ kan het hoofd van de acteurs op subtiele wijze in de richting van de speler draaien, waardoor de speler zich meer verbonden voelt met het hoofdpersonage. Tenslotte is de fantasiewereld van Daniel bevolkt met charmante geanimeerde 3D-elementen in de stijl van kindertekeningen, die zich vermengen met de realistische 3D-omgeving.

Als zoon van een goochelaar probeert ook Steye magie en verwondering te creëren. Hij maakt graag gebruik van immersieve technologieën omdat ze het publiek deel laten uitmaken van de magie. Hij leidt op creatieve wijze het veelgeprezen Smartphone Orchestra-project: Een orkest waarmee Steye en zijn team verhalen vertellen met het publiek in plaats van aan hen. Steye heeft verschillende prijzen en nominaties gewonnen met zijn innovatieve vertelprojecten en heeft zijn werk wereldwijd laten zien op A-list festivals SXSW, Tribeca en IDFA Doclab en Bifan. Op dit moment werkt Steye ook als creative director bij de 4DR Studios - een full volumetric video Capture studio in Nederland en werkte eerder als creative director voor de door Disney gesteunde XR start up Jaunt XR en als creative lead voor het MediaLab van de VPRO. Steye is een vaste mentor op het VR-college van de Biënnale van Venetië waar hij collega VR-makers conceptueel helpt met hun projecten.