Opium

Het gesprek - Erik Jan Harmens (9 maart 2023)

AVROTROS
  1. Podcastschevron right
  2. Opiumchevron right
  3. Het gesprek - Erik Jan Harmens (9 maart 2023)

do 9 maart 2023

Annemieke Bosman in gesprek met dichter Erik jan Harmens.

ik wil omhelsd worden
maar kortstondig
en: aangekondigd

Er is een man die iedereen lijkt te kennen. Hij ziet er aan de buitenkant nog hetzelfde uit als vroeger, alleen hij redt het niet meer. De wereld doet zijn ding binnen een mentale vissenkom, waar hij van buiten af naar kijkt, maar niet naar binnen kan. Hij begrijpt de bewegingen van de mensen en alles wat daarachter ligt niet goed, wat soms een intense woede bij hem teweegbrengt. Hij krijgt het dan zo benauwd dat hij rood aanloopt en denkt te stikken.

Sinds kort weet de man dat hij autistisch is en met dat label op hem geplakt probeert hij een nieuwe wereld te maken, een waarin hij past. Daarover gaan deze intense, kraakheldere gedichten in zijn nieuwe bundel 'De man die blauw werd'..

ik kan het ene behappen
en het andere
mits het ene niet intussen gaat veranderen

Erik Jan Harmens is schrijver en dichter. Meest recent verschenen de roman Rigolettohof, de dichtbundel kom, en Puur, de biografie van rapper Hef. Over zijn alcoholverslaving schreef hij de bestseller Hallo muur.

Drie jaar geleden kreeg hij de diagnose autisme-spectrumstoornis. Hij werkt nu aan twee grote projecten tegelijk: een non-fictieboek over die diagnose en de biografie van dichter Menno Wigman.