Op zoek naar Helen Dowling

Op zoek naar Helen Dowling:

Helen Dowling was een Russisch-Amerikaanse violiste die als wonderkind overal concerten gaf, maar toch nooit zo is doorgebroken als haar jeugdvriend en collega Yehudi Menuhin. Waarom is dat? Hoe komt haar naam terecht op de gevel van het Instituut voor psychologische zorg bij kanker in Nederland? En waarom zijn er maar twee LP’s van haar verschenen? Hans Smit probeert het leven van Helen Dowling te reconstrueren door gesprekken met mensen die haar kenden, zoals een aantal oud-leerlingen.

Op zoek naar Helen Dowling is een vijfdelige NTR/NPO Radio 4 podcast van Hans Smit in samenwerking met Marjolein de Moor.

Podcast afleveringen

#6 - Bonusaflevering: de nalatenschap van Helen Dowling

In deze bonusaflevering gaat het over de legacy van Helen Dowling. Welke sporen heeft zij nagelaten? 

#5 - Haar moed, haar intelligentie, haar warmte

Hoe is de naam van violist Helen Dowling verbonden geraakt aan een psychologisch instituut voor kankerpatiënten in Nederland? 

#4 - Helen & George Enescu

Het is bekend dat de Roemeense violist George Enescu een belangrijke rol in het leven van Helen Dowling speelde als haar viooldocent, maar was er misschien meer aan de hand tussen die twee?

#3 - De vrouw in de schaduw

'De vrouw in de schaduw' noemde het hoofd van de afdeling zorg van het Helen Dowling instituut Anette Pet de hoofdpersoon van deze podcast. Toen ging het over de schaduw over haar leermeester George Enescu, maar in dit deel krijgen makers Hans Smit en Marjolein de Moor de indruk dat Helen aldoor in de schaduw van anderen stond.

#2 - Leerlingen & zielsverwanten

De zoektocht gaat verder op het conservatorium van Utrecht. Hans Smit spreekt daar met Lis Perry, concertmeester van het RFO én oud-leerling van Helen Dowling.

#1 - "Daar moet je niet terecht komen"

Hans Smit begint in deze eerste aflevering zijn zoektocht naar Helen Dowling. Hoe komt het dat de naam van deze violiste verbonden is aan een instituut voor psychologische zorg?

Op zoek naar Helen Dowling: vanaf 12 maart elke week een nieuwe aflevering

'Op zoek naar Helen Dowling' is een journalistieke en muzikale zoektocht naar het levenspad van deze Amerikaans-Russische violiste (1916-1987) die als solist in de vergetelheid is geraakt, maar als docente een verpletterende indruk maakte op haar leerlingen en op anderen. Vanaf 12 maart elke week een nieuwe aflevering in jouw podcastfeed. Abonneer je nu!