Nieuwe Filmmuziek Op 4

#75 - Daniel Pemberton - Being the Ricardos

VPRO
  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #75 - Daniel Pemberton - Being the Ricardos

do 10 maart 2022

Muziek van Daniel Pemberton uit de film Being the Ricardos, een biografisch drama van Aaron Sorkin, gemaakt in de VS in 2021. Mooie rollen voor o.a. Javier Bardem en Nicole Kidman over de Amerikaanse sitcom I Love Lucy - in de jaren '50 razend populair. Miljoenen huishoudens keken naar het leven van Lucy en Ricky Ricardo, gespeeld door echtpaar Lucille Ball en Desi Arnaz. In deze biopic staat één aflevering centraal, terwijl achter de schermen Desi (Bardem) van overspel wordt beschuldigd en Lucille (Kidman) van het aansluiten bij de communistische partij.

De muziek bij Being the Ricardos is van de Britse filmcomponist Daniel Pemberton (1977), die aanvankelijk elektronische muziek maakte, maar in de jaren ’90 de overstap maakte naar muziek voor televisieprogramma’s, documentaires en uiteindelijk ook films. Hij schreef bijvoorbeeld de muziek voor de film Steve Jobs, en voor Motherless Brooklyn.

Voor deze film heeft Pemberton zich overduidelijk laten inspireren door de soms mierzoete klanken van populaire jaren ’50 muziek. Heerlijk om naar te luisteren, nergens schurend of verontrustend, en dat werkt in combinatie met de psychologische dramatiek van de film uitstekend. Vakkundig gedaan, en ook zonder de film eigenlijk heel prettig om naar te luisteren.


De muziek van Pemberton is een van de genomineerde scores voor een Bafta 2022. De Britse filmprijzen zijn dat, de British Academy Film Awards. Wie er gaat winnen weten we zondagavond 13 maart, want dan worden ze uitgereikt in de Royal Albert Hall in Londen.