Nieuwe Filmmuziek Op 4

#68 - Nicholas Britell - Don't Look Up

VPRO
  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #68 - Nicholas Britell - Don't Look Up

do 20 januari 2022

Muziek van Nicholas Britell bij de film Don’t Look Up, een Amerikaanse komedie van Adam McKay. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, en Meryl Streep als een heerlijk schmierende Amerikaanse president. Een onderzoeker in opleiding (Jennifer Lawrence) en haar professor (DiCaprio) ontdekken een enorme komeet en rekenen uit dat ie over zes maanden zal inslaan op de aarde. Met de kracht van een miljard atoombommen. Maar niemand die hen serieus neemt. Regisseur McKay geeft met Don’t Look Up een snijdend commentaar op de klimaatcrisis en de gepolariseerde en opportunistische wereld waarin we nu leven. Deze vileine komedie over het einde van de wereld wordt af en toe wel een klucht, maar dan eentje die altijd bijt en die serieus genomen wil worden.

De muziek is van Nicholas Britell, die met regisseur Adam McKay al eerder samenwerkte, aan The Big Short (2015) en Vice (2018). Voor regisseur Barry Jenkins componeerde hij de muziek van Moonlight (2016) en If Beale Street Could Talk (2018).

Britell noemt de score voor Don’t Look Up de meest uitdagende die hij ooit moest componeren. De mix van een realistisch drama met komedie, absurditeit met de werkelijkheid, maakte het lastig om de juiste toon te vinden. Het resultaat van een lang proces is een eclectische mix van jazzy muziek en traditionele orkestklanken, de nodige elektronica en een hele verzameling ongebruikelijke instrumenten van speelgoedpiano tot banjo en mandoline.

Wat leuk is is dat Nicholas Britell ook bijvoorbeeld de ringtones van de telefoons die in de film voorkomen heeft gecomponeerd, en een religieus klinkend potje bombast dat wordt gespeeld bij de lancering van een ruimtevaartuig dat de naderende komeet van baan moet doen veranderen. Source muziek dus. En Britell schreef mee aan twee popsongs waarvan er eentje in de film wordt uitgevoerd tijdens een show waarvan de filmkijker getuige is, door Ariana Grande. Alleen al op Spotify is dat nummer al zo’n 24 miljoen keer gestreamd.