Nieuwe Filmmuziek Op 4
VPRO

#18 - Alexandre Desplat - The Midnight Sky

  1. Podcastschevron right
  2. Nieuwe Filmmuzi ...chevron right
  3. #18 - Alexandre Desplat - The Midnight Sky

do 7 januari 2021

Muziek van Alexandre Desplat bij de post-apocalytische science fiction-film The Midnight Sky van en met George Clooney. Een wetenschapper die tijdens een wereldwijde ramp op de Noordpool achterblijft, probeert de bemanning van een ruimteschip te waarschuwen niet terug te keren naar aarde. Film gebaseerd op een book van Lily Brooks-Dalton: Good Morning, Midnight. De muziek is van de in 1961 geboren Franse filmcomponist Alexandre Desplat. Hij maakte eerder ook de muziek voor bijvoorbeeld Harry Potter-films, voor The King’s Speech, en hij won Oscars met zijn muziek bij The Grand Budapest Hotel en The Shape of Water.

Alles bij elkaar schreef Desplat al voor een stuk of honderd films de muziek, maar zoals hij zelf vertelt in een interview: nog nooit moest hij voor één film zoveel muziek verzinnen. Aanvankelijk dacht hij: de film speelt zich af in de ruimte, dus daar hoor je geen muziek, hooguit het brommen van de raketmotoren. Maar dat was niet wat regisseur George Clooney voor ogen stond. Ook al omdat tussen de wetenschapper en een klein meisje dat als verstekeling in het Noordpool-kampement is achtergebleven, niets gezegd wordt - althans tot vlak voor het einde. Dus daar moest muziek een veel grotere dragende rol spelen.

Behoorlijk aanwezig is de muziek wel, maar dat is vaak ráák, zoals in de scene in het ruimteschip, als een van de astronauten gewond raakt. De druppeltjes bloed zweven door de cabine, waar alles natuurlijk gewichtloos is - Clooney omschreef het als een ‘ballet van bloeddruppels’ en Desplat gebruikt daar strijkers en piano om tegelijk balletmuziek te maken èn de paniek die ontstaat uit te drukken.

Waar Desplat het meeste van houdt is om samen met de regisseur naar het orkest te luisteren als de opnamen voor de muziek gemaakt worden. Tot zijn grote frustratie ging dat dit jaar vanwege de corona-maatregelen dus niet op die manier lukken. Alles moest van een afstand. Niettemin: een geslaagde, emotionele score voor The Midnight Sky, ook zonder de film een imposant stuk muziek.


- The Midnights Sky 3'31"

- Aether Spaceship 3'33"

- Iris in the stars 4'32"

- Augustine's Redemption 2'54"

- Blood Drops 5'33"

- Mourning 4'00"

- A Ride Home 1'44"