60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

In deze podcastserie belichten we 20 markante maestro's uit 60 jaar Matineegeschiedenis. Want in die 60 jaar zijn er een groot aantal bijzondere, beroemde en soms spraakmakende dirigenten te gast geweest in de NTR ZaterdagMatinee.<br /> <br /> Presentator Hans Haffmans gaat in gesprek met een gast over de betreffende dirigent begeleid door muziekfragmenten en tot slot het hele concert. Parels voor het oor! Meer over 60 jaar Matinee vind je op nporadio4.nl/matinee60<br /> <br /> Markante Maestro's is een productie van NTR en NPO Radio 4. De NTR heeft zijn uiterste best gedaan om in contact te komen met alle uitvoerenden van deze opname. Als u rechthebbende bent en u heeft geen bericht van ons gehad, neem dan a.u.b. contact op met de NTR.

Markante Maestro's:

In deze podcastserie belichten we 20 markante maestro's uit 60 jaar Matineegeschiedenis. Want in die 60 jaar zijn er een groot aantal bijzondere, beroemde en soms spraakmakende dirigenten te gast geweest in de NTR ZaterdagMatinee.

Presentator Hans Haffmans gaat in gesprek met een gast over de betreffende dirigent begeleid door muziekfragmenten en tot slot het hele concert. Parels voor het oor! Meer over 60 jaar Matinee vind je op nporadio4.nl/matinee60

Markante Maestro's is een productie van NTR en NPO Radio 4. De NTR heeft zijn uiterste best gedaan om in contact te komen met alle uitvoerenden van deze opname. Als u rechthebbende bent en u heeft geen bericht van ons gehad, neem dan a.u.b. contact op met de NTR.

Podcast afleveringen

#6 - Valery Gergiev

Het is zaterdag 27 april 1991. Over enkele ogenblikken begint de Zaterdagmatinee: het Radio Filharmonisch Orkest en leden van het Radio Symfonie-orkest onder leiding van de Rus Valery Gergiev spelen een programma met twee keer Sjostakovitsj:Zes romances op gedichten van Marina Tsvetajeva (1973) en zijn zevende symfonie 'Leningrad' uit 1942.

In deze podcast spreekt Hans Haffmans met voormalig artistiek leider van de Zaterdagmatinee Jan Zekveld over dit gedenkwaardige optreden.

#5 - Jordi Savall

Hans Haffmans spreekt in deze podcast met Mauricio Fernández, die als Mexicaan in 1974 in Nederland belandde om klavecimbel in Amsterdam te gaan studeren. Fernández is vanaf 1983 verbonden aan de Matinee. De kersverse artistiek leider Jan Zekveld biedt hem de kans een oudemuziekserie in de Kleine Zaal te programmeren. Hij is het, die Jordi Savall voor het eerst naar de serie haalt. Fernández memoreert zijn elektriserende persoonlijkheid: “Als Savall opkomt, zou je zweren dat een schilderij van El Greco op het toneel staat, met zijn prachtige baard, hij heeft een ongelofelijk aura”. Savalls aanpak? De latere casting director van de Matinee noemt die ongeëvenaard: welke muziek Savall ook brengt, hij doet het zonder enige opsmuk. Maar hij is een koning Midas van de oude muziek: “alles wat hij aanraakt wordt goud”.

#4 - Kirill Kondrashin

Jan Zekveld werd in 1983 artistiek leider van de Matinee op de Vrije Zaterdag, zoals de NTR ZaterdagMatinee (toen nog een VARA-programma) in die tijd nog heette. De twee Matinee-optredens van de Russische dirigent Kirill Kondrashin (in 1975 met het Concertgebouworkest, en in 1981 met het NDR Sinfonieorchester) kwamen dus nog niet uit zijn koker. Maar hij was er wel bij, en maakte in 1981 mee wat geen enkele programmeur ooit zal willen meemaken.
De Sovjet-Russische Kondrashin, die 1978 in Nederland politiek asiel had aangevraagd, viel op 7 maart 1981 op het allerlaatste moment in voor zijn collega Klaus Tennstedt. De dag ervoor was hij in Nederland teruggekeerd van een Amerika-tournee. Het deel na de pauze, Mahlers Eerste symfonie, nam hij over na slechts één kleine repetitie.
Diezelfde avond werd Kondrashin onwel, en overleed hij: een van de allergrootsten uit de Russische dirigeerschool. Beluister in deze podcast het aangrijpende verhaal dat Jan Zekveld, een groot bewonderaar, vertelt over dit allerlaatste optreden. Aan het slot klinkt Kondrashins wonderbaarlijk mooie uitvoering van Mahler-I.

#3 - Hans Vonk

Met muziekrecensent Hans Heg kijkt Hans Haffmans in deze podcast terug op de carrière van Hans Vonk (1942-2004), chef-dirigent van het Radio Symfonie Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, De Nederlandse Opera, de Semperoper in Dresden, de Staatkapelle Dresden, het WDR Sinfonieorchester en het Saint Louis Symphony Orchestra, plaatsvervangend chef van het Royal Philharmonic Orchestra en (vroeg in zijn loopbaan) assistent van Bernard Haitink bij het Concertgebouworkest.

#2 - Ernest Bour

In deze podcast laat Hans Haffmans de pianist Jacob Bogaart aan het woord over de bijna-alleskunner Ernest Bour (1913-2001). Bogaart en Bour legden samen de complete pianoconcerten van Beethoven vast, maar ook Bogaart speelde veel eigentijdse en Nederlandse muziek. Hij was daarnaast jarenlang hoofd van de Divisie Muziekregistratie van de NOB. En er klinkt een typisch ‘Bour-concert’: van Sweelinck, via Mozart en Webern naar Berio.

#1 - Jean Fournet

In 1961 dirigeerde de Fransman Jean Fournet, dan de kersverse chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, meteen de allereerste twee Matinees op de Vrije Zaterdag. Voor zijn benoeming tot chef had Fournet (1913-2008) overigens al zo’n veertig maal voor het Radio Filharmonisch Orkest gestaan.
Het openingsprogramma van 23 september vermeldde repertoire waarmee hij dikwijls geafficheerd stond: Ravel en Falla. Maar ook in het Nederlandse repertoire was hij goed thuis. Grote Matineesuccessen waren Fournets uitvoeringen van Berlioz’ La damnation de Faust (7 april 1962), De parelvissers van Bizet (14 december 1963; deze opname is als stream op deze site te beluisteren) en de Nederlandse première van de Turangalîla-symfonie van Olivier Messiaen (22 april 1967). Zijn laatste Matinee-concert was een programma rond Debussy en Ravel, in 1990.
In deze podcast klinkt onder andere het eerste Matinee-concert en spreekt Hans Haffmans met de violist Pieter Vel, die bijna veertig jaar in het Radio Filharmonisch Orkest speelde.

Concertopname:
23 september 1961
Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Jean Fournet dirigent
Eduardo del Pueyo piano

Johan Wagenaar Ouverture Cyrano de Bergerac
Franz Liszt Eerste pianoconcert
Manuel de Falla Noches en los jardines de España
Maurice Ravel Daphnis et Chloé (suites 1 & 2)

Markante Maestro's: vanaf 14 september elke 2 weken een nieuwe aflevering

60 jaar geschiedenis van de ZaterdagMatinee in 20 dirigenten. Van Adams tot Van Zweden. Alles over de bijzondere, beroemde en soms spraakmakende dirigenten die te gast geweest zijn in de NTR ZaterdagMatinee. Vanaf 14 september in jouw podcastfeed. Abonneer je en mis niks van Markante Maestro's.