Ken je componisten
AVROTROS

#4 - Max Bruch: Melodie is de ziel van de muziek - 4. Kol Nidrei en cancelcultuur (S04)

  1. Podcastschevron right
  2. Ken je componistenchevron right
  3. #4 - Max Bruch: Melodie is de ziel van de muziek - 4. Kol Nidrei en cancelcultuur (S04)

di 16 mei 2023

Terug naar het jaar 1880: een bijzonder jaar voor Max Bruch. Hij krijgt een aanstelling in Liverpool én ontmoet zijn echtgenote Clara Tuczek. In zijn muziek kiest Bruch voor religieuze thema's. Een voorbeeld daarvan is het oratorium 'Mozes'. En in 'Kol Nidrei' - een prachtig stuk voor cello en orkest - weerklinkt een joods lied. Dit was reden voor de nazi's om al Bruchs muziek in de ban te doen... 

In deze vierde aflevering luisteren Hans en Pien naar Bruchs 'Eerste symfonie', 'Kol Nidrei' en een paar van zijn indrukwekkende oratoria. Ook vertelt Hans over Bruchs huwelijk en zijn verblijf in Liverpool.

Meer over seizoen 4 van 'Ken je componisten'
In de zesdelige podcastreeks ‘Max Bruch: Melodie is de ziel van de muziek' neemt presentator Hans van den Boom zijn collega Pien 't Hart én de luisteraar mee in het leven en de muziek van de Duitse componist Max Bruch (1838-1920). Waarom kennen we eigenlijk alleen zijn 'Eerste vioolconcert'? Was zijn stijl te conservatief? Werd Bruch ‘gecanceld’ door de nazi’s? Hoog tijd om de vele prachtige melancholische melodieën uit de schaduw te halen en het rijke oeuvre van Bruch te herontdekken. Beluister de zes afleveringen en dompel je onder in de muziek van Bruch.