Ken je componisten
AVROTROS

#5 - Max Bruch: Melodie is de ziel van de muziek - 5. Episch India (S04)

  1. Podcastschevron right
  2. Ken je componistenchevron right
  3. #5 - Max Bruch: Melodie is de ziel van de muziek - 5. Episch India (S04)

di 23 mei 2023

Via de Rijn en een uitstapje naar Zweden reist Bruch in zijn muziek af naar India. In het jaar 1899 schreef hij ‘Damayanti’: een stuk voor sopraan, koor en orkest, dat hij baseerde op een Indiaas epos. De gokverslaafde koning Nala laat zijn geliefde prinses Damayanti achter in een donker bos. Nala wil haar op die manier tegen zichzelf beschermen. Damayanti kan hem niet loslaten en gaat op zoek. Hoe klinkt die queeste volgens Bruch? 

In deze vijfde aflevering luisteren Hans en Pien naar Bruchs 'Damayanti' én naar heel veel andere muziek, waaronder zijn 'Zweedse dansen', 'Derde symfonie' en 'Romance voor altviool en orkest'. Genoeg moois!

Meer over seizoen 4 van 'Ken je componisten'
In de zesdelige podcastreeks ‘Max Bruch: Melodie is de ziel van de muziek' neemt presentator Hans van den Boom zijn collega Pien 't Hart én de luisteraar mee in het leven en de muziek van de Duitse componist Max Bruch (1838-1920). Waarom kennen we eigenlijk alleen zijn 'Eerste vioolconcert'? Was zijn stijl te conservatief? Werd Bruch ‘gecanceld’ door de nazi’s? Hoog tijd om de vele prachtige melancholische melodieën uit de schaduw te halen en het rijke oeuvre van Bruch te herontdekken. Beluister de zes afleveringen en dompel je onder in de muziek van Bruch.