Ken je componisten
AVROTROS

#1 - Rachmaninov... Aangenaam! - 1. De geboorte van een romantisch natuurtalent (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Ken je componistenchevron right
  3. #1 - Rachmaninov... Aangenaam! - 1. De geboorte van een romantisch natuurtalent (S02)

di 11 mei 2021

Er valt webredacteur Rebecca van der Weijde iets op. Het YouTube-kanaal van AVROTROS Klassiek heeft honderden video's, maar de miljoenen kijkers zijn bijna allemaal voor de werken van Rachmaninov. Prachtige uitvoeringen, maar waarom nou juist déze componist? Presentator Hans van den Boom weet het antwoord wel. 'T is simpelweg geweldige muziek.

In de eerste aflevering van 'Rachmaninov... Aangenaam!' vertelt Hans over Rachmaninovs jeugd in Novgorod, het Conservatorium van Leningrad en Moskou, een paar studentikoze experimenten en het ontstaan van de eerste paar echte opusnummers. Opus 1 t/m 8: in the pocket.

Meer over seizoen 2 van 'Ken je componisten'

In de reeks 'Rachmaninov... Aangenaam!' duik je in zes afleveringen in het leven en de muziek van de Russische componist Sergej Rachmaninov, bekend om zijn tomeloze romantiek en meeslepende melodieën. Denk je Rachmaninov, dan denk je zijn ‘Tweede Pianoconcert’, zijn ‘Vocalise’ en zijn ‘Tweede Symfonie’. Maar wat is er nog meer te ontdekken? Presentator Hans van den Boom - groot liefhebber van de componist - neemt zijn collega Rebecca van der Weijde én de luisteraar mee door alle 45 opusnummers, inclusief een paar van de mooiste klassieke werken ooit geschreven. Maar ook een mislukte symfonie, de Russische revolutie en een terugkerende dodenmars komen voorbij. Na dit seizoen win je geheid elke Rachmaninov-pubquiz die je tegenkomt.

Meer Rachmaninov? Op npoklassiek.nl/rachmaninov vind je een playlist met alle werken die in de afleveringen te horen zijn.