Ken je componisten
AVROTROS

#2 - Rachmaninov... Aangenaam! - 2. Een Eerste Symfonie en een dronken dirigent (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Ken je componistenchevron right
  3. #2 - Rachmaninov... Aangenaam! - 2. Een Eerste Symfonie en een dronken dirigent (S02)

di 18 mei 2021

Wat maakt Sergej Rachmaninov nou zo populair? Is hij vooral een Russische romanticus met talent voor mooie melodieën? Of schuilt er meer achter? Rebecca schotelt de vragen voor aan Hans.

In Rachmaninovs leven - het verhaal wordt opgepakt in 1893, Sergej is 20 jaar - gaat het inmiddels van een leien dakje. Het schooldiploma is binnen, het succes lonkt en de wereld ligt aan zijn voeten. Maar er staat een fiasco te gebeuren. Een dronken dirigent en een slecht orkest gooien roet in het eten. Hans pakt door tot en met opusnummer 19 en laat je een paar muzikale hoogte- en dieptepunten horen.

Meer over seizoen 2 van 'Ken je componisten'

In de reeks 'Rachmaninov... Aangenaam!' duik je in zes afleveringen in het leven en de muziek van de Russische componist Sergej Rachmaninov, bekend om zijn tomeloze romantiek en meeslepende melodieën. Denk je Rachmaninov, dan denk je zijn ‘Tweede Pianoconcert’, zijn ‘Vocalise’ en zijn ‘Tweede Symfonie’. Maar wat is er nog meer te ontdekken? Presentator Hans van den Boom - groot liefhebber van de componist - neemt zijn collega Rebecca van der Weijde én de luisteraar mee door alle 45 opusnummers, inclusief een paar van de mooiste klassieke werken ooit geschreven. Maar ook een mislukte symfonie, de Russische revolutie en een terugkerende dodenmars komen voorbij. Na dit seizoen win je geheid elke Rachmaninov-pubquiz die je tegenkomt.

Meer Rachmaninov? Op npoklassiek.nl/rachmaninov vind je een playlist met alle werken die in de afleveringen te horen zijn.