Kalm met Klassiek:

Drukke kinderen, talloze afspraken, telefoontjes, appjes, mails... In de drukte, haast en hectiek van het dagelijks leven is het goed af en toe even stil te staan. Pas op de plaats, rustig ademhalen en tot jezelf komen. En daar gaat Kalm met Klassiek je bij helpen!

In de podcastreeks van AVROTROS en NPO Radio 4 'Kalm met Klassiek' krijg je elke werkdag een dosis ontspanning toegediend. Ab Nieuwdorp kiest dagelijks een kalmerend klassiek werk voor je uit, van Bachs 'Air' tot Pärts 'Spiegel im spiegel', en laat je tot rust komen. Soms aangevuld met ademhalingstips en meditatie-oefeningen, maar vaak ook gewoon met alleen de muziek. Want niks is beter voor lichaam en geest dan klassieke muziek. Ogen dicht, de wereld op stil en even uitschakelen. Adem in, adem uit...

Podcast afleveringen

#36 - Chopin - 'Nocturne nr. 14'

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse klassieke rustpunt. Heb je een drukke baan? Zijn de kinderen thuis en vragen ze continu je aandacht? Of heb je gewoon even zin in een paar minuten rust? Ab helpt je uit de brand en kiest elke dag ontspannende klassieke muziek voor je uit. De nieuwe week staat in het teken van de koning van de piano: de Poolse componist Frédéric Chopin. En niks fijners om bij weg te dromen dan de klanken van een piano...

#35 - Klassieke Top 400 - 'Ihr habt nun Traurigkeit' van Brahms

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse klassieke rustpunt. Om de week af te sluiten, laat Ab je een prachtig werk van Johannes Brahms horen: het troostrijke 'Ihr habt nun Traurigkeit' uit ‘Ein deutsches Requiem'. Dit is niet zomaar een requiem: het is een mis voor de levenden, bedoeld als troost en om je te kalmeren. Geniet ervan, en laad je op voor het komende weekend.

#34 - Klassieke Top 400 - 'Nimrod' van Elgar

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse klassieke rustpunt. Klaar voor een tripje naar de andere kant van de Noordzee? Neem plaats naast Ab in de trein naar Engeland en geniet onderweg van het uitzicht. Terwijl je wegdroomt bij de cottages en glooiende heuvels, hoor je het wonderschone 'Nimrod' uit de 'Enigma-Variaties' van Edward Elgar. Relax, take it easy!

#33 - Klassieke Top 400 - 'I Know That My Redeemer Liveth' van Händel

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse klassieke rustpunt. Vandaag neemt Ab je mee naar een volgende uitblinker in de Klassieke Top 400 van NPO Radio 4: de indrukwekkende ‘Messiah’ van Georg Friedrich Händel. Geniet van de mooie aria ‘I Know That My Redeemer Liveth’ en kom heerlijk tot rust.

#32 - Klassieke Top 400 - 'Offertoire' van Fauré

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse klassieke rustpunt. Doe je oortjes in, haal rustig adem, zoek een comfortabel plekje op en ontspan bij de stem van Ab en de prachtige muziek die hij heeft uitgekozen. Dit keer is dat het prachtige ‘Offertoire’ uit het ‘Requiem’ van Fauré. Een mooi gebed, dat in 2019 de vierde plek in de Klassieke Top 400 haalde. En terecht. Luister maar...

#31 - Klassieke Top 400 - 'Erbarme dich' van Bach

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse klassieke rustpunt. Bereid je voor op een week vol muzikale hoogtepunten. Ab Nieuwdorp neemt je mee door ontspannende, rustige en prachtige werken uit de Klassieke Top 400 van NPO Radio 4, een toplijst met daarin de allermooiste klassieke muziek ooit geschreven. De maandag begint goed met de nummer 1 van de lijst: de wonderschone aria 'Erbarme dich' uit de ‘Matthäus-Passion’ van Johann Sebastian Bach.

#30 - Slapen - 'By the Sleepy Lagoon' van Coates

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse klassieke rustpunt. Deze hele week staat in het teken van slapen en dromen. Slaapliedjes, wiegeliedjes, muziek over de maan: de nacht werkt inspirerend. De Britse componist Eric Coates keek 's nachts uit over de rustige Grote Oceaan bij West-Sussex toen hij de serenade 'By the Sleepy Lagoon' schreef. Ogen dicht en wegdromen maar.

#29 - Slapen - 'Kuss-kuss, kallike' van Pärt

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse klassieke rustpunt. Ben je net wakker, en lig je nog in bed? Zit je op kantoor en heb je even behoefte aan rust, of ga je bijna slapen? Wat het ook is: het mentale tripje naar Estland, begeleid door muziek van Arvo Pärt, gaat je zeker goed doen vandaag. Kuss-kuss, kallike. Slaap, slaap kindje.

#28 - Slapen - 'Rêverie' van Debussy

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse klassieke rustpunt. Er is bijna niks zo ontspannends als de nacht, vind je niet? Maanlicht, een donkere wereld, even alles tot rust. Ab laat je vandaag dagdromen op de romantische muziek van Claude Debussy. Rêverie: een mijmering, een fantasie. Droom je mee?

#27 - Slapen - 'Abends, will ich schlafen geh'n' van Humperdinck

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse klassieke rustpunt. In de podcastserie neemt Ab Nieuwdorp je elke dag mee naar een mentale plek waar je even kan ontspannen. Doe je ogen dicht, haal rustig adem en wieg mee met het fijne slaapliedje 'Abends, will ich schlafen geh'n', op muziek gezet door componist Engelbert Humperdinck.

#26 - Slapen - 'Mondscheinsonate' van Beethoven

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse klassieke rustpunt. Deze week staat in het teken van... slapen. Die fijne, rustige uren in de nacht, waarin de wereld even tot stilstand komt. We beginnen de week in een bootje op het water, in de nacht, bij volle maan. Neem plaats naast Ab, doe je ogen dicht, en vaar mee op de kalmerende klanken van Ludwig van Beethoven en zijn 'Mondscheinsonate'.

#25 - Herfst - 'L'Automne' van Glazoenov

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse klassieke rustpunt. Deze ontspannende herfstweek komt op z'n eind met een herfstig klassiek werk van de Russische componist Aleksandr Glazoenov: 'L'Automne'. Extra fijn om te beluisteren onder een warm dekentje, of met een hete kop thee in je handen. Adem in via je neus, en uit via je mond. Zennn...

#24 - Herfst - 'Le cygne' van Saint-Saëns

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse klassieke rustpunt. De herfst heeft haar intreden gedaan, en dat is te merken: de natuur barst los. Zoek een droog en comfortabel plekje op en kom tot rust met kalmerende herfstmuziek, speciaal voor jou uitgekozen door Ab. Vandaag staan we bij een kabbelend meertje in Frankrijk, waar in de verte een sierlijk gestalte aan komt zwemmen: de prachtige witte zwaan van Camille Saint-Saëns.

#23 - Herfst - 'Herfstlied' van Tsjaikovski

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse klassieke rustpunt. Ab neemt je dit keer mee door het najaar van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, die de herfst kleurrijk op muziek heeft gezet. Zijn 'Herfstlied' werkt ook nog eens heel ontspannend. Dus doe je ogen dicht, ga lekker zitten en... relax.

#22 - Herfst - 'Vattendroppar' van Sibelius

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse klassieke rustpunt. Deze week stort Ab Nieuwdorp zich op kalmerende herfstmuziek. Beeld je eens in dat je lekker in je warme bed ligt: het is buiten donker, je hebt nog heel wat uren slaap te gaan en op het dak valt een stevige regenbui. Het werkt bijna hypnotiserend, dat ritmische getik. Die druppels werden op muziek gezet door de Finse componist Jean Sibelius. Laat je meevoeren en kom tot rust met zijn 'Vattendroppar'.