Kalm met Klassiek

Kalm met Klassiek:

Drukke kinderen, talloze afspraken, telefoontjes, appjes, mails... In de drukte, haast en hectiek van het dagelijks leven is het goed af en toe even stil te staan. Pas op de plaats, rustig ademhalen en tot jezelf komen. En daar gaat Kalm met Klassiek je bij helpen!

In de podcastreeks van AVROTROS en NPO Radio 4 'Kalm met Klassiek' krijg je elke werkdag een dosis ontspanning toegediend. Ab Nieuwdorp kiest dagelijks een kalmerend klassiek werk voor je uit, van Bachs 'Air' tot Pärts 'Spiegel im spiegel', en laat je tot rust komen. Soms aangevuld met ademhalingstips en meditatie-oefeningen, maar vaak ook gewoon met alleen de muziek. Want niks is beter voor lichaam en geest dan klassieke muziek. Ogen dicht, de wereld op stil en even uitschakelen. Adem in, adem uit...

Podcast afleveringen

#175 - Oorlog en vrede - 'Imagine' van John Lennon

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Alleen even tijd voor jezelf, voor Ab en voor de muziek. We hebben deze week muziek gehoord uit de oorlog, geschreven door componisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun werk moesten stilleggen - maar altijd bleven schrijven, maar ook muziek ontstaan uit vrede. Uit blijheid, uit hoop en uit toekomstperspectief. En die toekomst, die zag ook een van de grootste popartiesten uit onze muziekgeschiedenis: John Lennon. Imagine. Stel je voor. Een wereld van vrede, een wereld waarin iedereen rekening houdt met elkaar. Imagine all the people, living life in peace. 

#174 - Oorlog en vrede - 'Symfonie nr. 9, 'Uit de nieuwe wereld'' van Dvo?ák

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. We zitten in de week van oorlogsherinneringen en bevrijdingsverhalen, een week vol herdenkingen en bezinning. Er is binnen dit thema een werk dat Ab je heel graag wilt laten horen: de ‘Symfonie nr. 9’ van Antonin Dvo?ák, met als bijnaam ‘Uit de nieuwe wereld’. Je treedt een nieuwe wereld binnen. Wat zou je als eerste doen? Wat zou je achterlaten, wat zou je meenemen? Misschien ga je wel op avontuur, de wereld ontdekken. Of maak je eerst een eigen plekje, als veilige haven. Denk erover na, ga er lekker voor zitten en droom weg bij de muziek.

#173 - Oorlog en vrede - 'We’ll Meet Again' door Vera Lynn

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. We meet again! Het is 5 mei, de dag waarop we onze vrijheid vieren. Het lied ‘We’ll meet again’, gezongen door de Britse zangeres Vera Lynn, wordt vaak geassocieerd met de Tweede Wereldoorlog: de boodschap, 'We zullen elkaar weer zien', is erg van toepassing op het vertrek van soldaten naar het front. Zien ze hun geliefdes ooit nog terug? Of zien ze elkaar in de hemel, of in een nieuw leven? De muziek klonk veelal bij vertrekkende soldaten in Engeland en Amerika, en tegenwoordig hoor je het bij bevrijdingsfestivals en het bevrijdingsconcert. En vandaag bij Ab, hier in Kalm met Klassiek. Sit back, relax and enjoy. Tot straks.

#172 - Oorlog en vrede - 'Pour le tombeau d'Orphée' van Marius Flothuis

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Deze week is er een van oorlog en van vrede. Vandaag herdenken we in Nederland alle oorlogsslachtoffers. Mensen die hun leven gaven om de vrede van ons land te bewaken, of terug te krijgen. Ab laat je elke dag toepasselijke muziek horen, rustgevende werken geschreven in een chaotische en onrustige tijd. Een schrijnend, maar ook mooi en emotioneel contrast. Componist Marius Flothuis moest tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn werkzaamheden staken, maar schreef daarna het prachtige 'Pour le tombeau d'Orphée'. Geniet ervan en kom fijn tot rust.

#171 - Oorlog en vrede - 'Strijkkwartet' van Henriëtte Bosmans

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Deze week is er een van uitersten: een van oorlog en van vrede. Thema’s die veelvuldig voorbijkomen in muziek. Muziek om ons kracht te geven, muziek geschreven door componisten die in een verschrikkelijk moeilijke tijd leefden, muziek om de bevrijding te eren. Elke dag laat Ab je een toepasselijk stuk horen. En vieren we samen onze vrijheid, in lijf en leden. De week begint met het prachtige 'Strijkkwartet' van Henriëtte Bosmans, een Nederlandse componiste en pianiste die leefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rustgevend, krachtig en vol goede moed.

#170 - Koninklijk - 'God Save the Queen'

Het is tijd voor een knallende afsluiter van deze rustgevende en koninklijke week Kalm met Klassiek. Ab haalt onze uitbundige, grootse en krachtige kant naar boven. Die oerkracht in ons, waarmee we alles aankunnen. Waarmee jij alles aankunt. Ga vol energie en power het weekend in en laat het overweldigende 'God Save the Queen' bij je naar binnenkomen. Zet 'm op, een fijn weekend gewenst, en tot maandag!

#169 - Koninklijk - De 'Kaiserhymne' van Haydn

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Het is de laatste week van april, en daarom pakt Ab het koninklijk aan. Na het Wilhelmus, Händels vuurwerk en de kroning van Koning Willem-Alexander, kijken we vandaag even naar onze oosterburen. Wist je dat het Duitse volkslied, ‘Das Lied der Deutschen’, geschreven werd door niemand minder dan Joseph Haydn? Ontdek het zelf en geniet van de muziek!

#168 - Koninklijk - 'Music for the Royal Fireworks' van Händel

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Koningsdag is weer achter de rug, maar wij blijven deze week nog even in de koninklijke sfeer. En hoe: we gaan all out met ‘Music for the Royal Fireworks’! In 2002 werd het werk, inclusief echt vuurwerk, gespeeld tijdens het Gouden Jubileum van Queen Elizabeth in Londen. Tussen al het blaas- en vuurwerkgeweld door zit ook een ingetogen stuk: La Paix, de vrede. En die vrede zoekt Ab vandaag samen met jou op. 

#167 - Koninklijk - 'Wilhelmus'

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Welkom op deze feestelijke dag! Het is 27 april en dat betekent dat het land vandaag oranje kleurt. Hang de vlag uit, trek een leuke oranje outfit aan en vergeet geen tompoucen te halen. Er is natuurlijk maar één toepasselijk werk dat Ab je vandaag wilt laten horen: ons 'Wilhelmus', door het Concertgebouworkest o.l.v. Willem Mengelberg. Haal de vrolijkheid bij je naar boven en geniet van de muziek!Ben je benieuwd naar het verhaal achter het 'Wilhelmus'? Ab en collega Rebecca van der Weijde ontrafelen in de podcast 'Klassieke Mysteries' de verborgen geschiedenis van ons volkslied. Waar komt de melodie vandaan? Wie schreef de tekst? En waarom is nou juist dit lied uitgegroeid tot ons volkslied? Beluister de podcast (https://www.nporadio4.nl/podcasts/klassieke-mysteries).

#166 - Koninklijk - 'A Gaelic Blessing' van John Rutter

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. In deze podcast laat Ab Nieuwdorp je elke werkdag een rustgevend klassiek werk horen. Met 27 april in zicht, is er maar één toepasselijk en feestelijk thema voor deze week: koninklijke muziek! Vijf dagen lang hoor je volksliederen, inhuldigingsmuziek en historische werken verbonden aan het koningshuis. Om te beginnen nemen we de tijdmachine naar 30 april 2013. De inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Eén van de werken die klonk tijdens die mooie dag, was 'A Gaelic Blessing' van John Rutter. Ga er lekker voor zitten, adem rustig door en geniet van de muziek.

#165 - Televisieseries - 'Mad Men Suite' van David Carbonara

Welkom terug op deze mooie vrijdag! Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Met mooie muziek, fijne ontspanning en een gezellig onderonsje. Het is de week van de televisieseries, en de bijbehorende verrassende soundtracks. Ab sluit de themaweek af met de soundtrack van een Amerikaanse serie die zich afspeelt in de jaren '50: Mad Men. Een onheilspellende, maar prachtige soundtrack. Kom tot rust en ga een mooi weekend tegemoet. Tot maandag!

#164 - Televisieseries - 'Vale Decem' uit Doctor Who

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Ook deze donderdag zorgt Ab er weer voor dat je een paar minuten lekker kan ontspannen. Met een fijne mindfulness-oefening, en net zulke fijne muziek. Deze week staat de podcast in het teken van televisieseries. Vandaag is het tijd voor een BBC-serie die al heel lang loopt, sinds 1963. Doctor Who! Een kenmerk uit de serie is de mogelijkheid om van gedaante te wisselen: elke zoveel tijd krijgt de Doctor een nieuw lichaam. De muziek van vandaag is het afscheid van Doctor nummer 10. Vale Decem. Prachtige muziek, geschreven door Murray Gold. Geniet ervan!

#163 - Televisieseries - Zet je fantasie aan het werk!

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Deze week staat in het teken van spannende, romantische en kalmerende muziek uit televisieseries. Soms in de ruimte, soms op het Engelse platteland, en soms in een fantasiewereld. Vandaag geeft Ab je een leuke verbeeldingsopdracht. Luister naar de muziek, stap in de schoenen van de regisseur en fantaseer de perfecte televisiescène bij de soundtrack. Veel plezier!

#162 - Televisieseries - 'A Love Based on Friendship' uit Bridgerton

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Stel je voor: Engelse landgoederen met prachtige kastelen, rijke families, uitbundige en kleurrijke kostuums en vooral veel onderling drama. De ingrediënten van de populaire on demand-serie Bridgerton. Ab laat het drama even achterwege, en gaat voor de ontspanning. En die ontspanning is zeker terug te horen in de soundtrack, geschreven door Kris Bowers. In het werk ‘A Love Based on Friendship’ hoor je de liefde opbloeien tussen de twee hoofdpersonages. Dompel je onder in de liefde en droom weg.

#161 - Televisieseries - 'Set Course for Home' uit 'Star Trek: Voyager'

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. We zijn er allemaal mee opgegroeid, en het is een grote bron van ontspanning: de televisie. Lekker op de bank zitten na een lange dag werken, zappen, filmpjes kijken, je verliezen in een spannende serie. En dat laatste is precies wat Ab en jij deze week ook gaan doen. Je verliezen in spannende series en de bijbehorende fantastische muziek. Ab begint de week met een trip down memory lane. Een sterrenschip, planeten, buitenaardse wezens: 'Set Course for Home' van de componist Jay Chattaway transporteert je rechtstreeks naar de wereld van 'Star Trek: Voyager'! Geniet ervan en droom weg.