60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Kalm met Klassiek

Kalm met Klassiek:

Drukke kinderen, talloze afspraken, telefoontjes, appjes, mails... In de drukte, haast en hectiek van het dagelijks leven is het goed af en toe even stil te staan. Pas op de plaats, rustig ademhalen en tot jezelf komen. En daar gaat Kalm met Klassiek je bij helpen!

In de podcastreeks van AVROTROS en NPO Radio 4 'Kalm met Klassiek' krijg je elke werkdag een dosis ontspanning toegediend. Ab Nieuwdorp kiest dagelijks een kalmerend klassiek werk voor je uit, van Bachs 'Air' tot Pärts 'Spiegel im spiegel', en laat je tot rust komen. Soms aangevuld met ademhalingstips en meditatie-oefeningen, maar vaak ook gewoon met alleen de muziek. Want niks is beter voor lichaam en geest dan klassieke muziek. Ogen dicht, de wereld op stil en even uitschakelen. Adem in, adem uit...

Podcast afleveringen

#157 - Ontspanning IV - 'Nun komm, der Heiden Heiland' van Bach

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Samen met Ab Nieuwdorp kom je tot rust en ben je klaar voor de rest van de dag - of nacht. Deze week staat in het teken van gewoon lekker ontspannen en chillen. Relaxen op muziek. En vandaag is dat relaxen op Bach en zijn fijne 'Nun komm, der Heiden Heiland'.

#156 - Ontspanning IV - 'Canon in D' van Pachelbel

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. In deze podcast beleef je samen met Ab Nieuwdorp elke werkdag een paar minuten rust. Met kalmerende klassieke muziek om lekker naar te luisteren, en af en toe een fijne ademhalings- of mindfulnessoefening. Deze week staat in het teken van chillen. Geen thema's, geen actualiteit, geen moeilijke opdrachten. Gewoon: relaxen! En om te beginnen gaan we dat doen op de 'Canon in D' van Pachelbel. Geniet ervan!

#155 - Pasen - 'Laudate Dominum' van Mozart

Het is om drie redenen een prachtige dag. Ten eerste: het is vrijdag. Bijna weekend! Ten tweede: het is april, dus lente! En ten derde: Ab laat je vandaag muziek van Mozart horen. En dat is altijd goed nieuws. De afgelopen dagen heb je een paar mooie passiewerken gehoord, van Bach, Händel, Haydn en Rutter. Maar ook Mozart schreef befaamde kerkmuziek, waaronder 'Laudate Dominum'. Looft God. Niet direct voor Pasen, wel onovertroffen mooi. Kom lekker tot rust, en geniet straks van je weekend. Graag tot maandag!

#154 - Pasen - 'The Seven Last Words of Christ' van Haydn

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. De vier strijkers van Cuarteto Casals staan al voor je klaar klaar. Op de muziekstandaard voor ze: ‘Vater, in deine Händen empfehle ich meinen Geist’. Een deel uit het werk ‘The Seven Last Words of Christ’ van Joseph Haydn, geschreven voor Goede Vrijdag. Ab laat je de muziek horen, en geeft ook nog een fijne mindfulnessoefening mee. Geniet ervan!

#153 - Pasen - 'Erbarme dich mein Gott' van Bach

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Er is natuurlijk één werk dat niet kan missen in deze week vol prachtige en troostrijke passiemuziek. De 'Matthäus-Passion’ van Bach! Ab laat je het indrukwekkende 'Erbarme dich mein Gott' horen, uitgevoerd door het onovertroffen Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman en cellist Yo-Yo Ma. Mooier dan dit wordt het niet... eindeloos genieten.

#152 - Pasen - 'If God Be for Us' van Händel

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Deze mooie lenteweek na Pasen laat Ab je elke werkdag muziek horen die zijn inspiratie vond in de traditionele feestdagen rondom de passieweek. Rustgevende en kalmerende werken, om lekker bij te ontspannen. Pasen kan dan wel voorbij zijn, de overkoepelende boodschap - vind vrede en zorg goed voor elkaar - is elke dag van toepassing. Geniet van het prachtige 'If God Be for Us' uit de 'Messiah' van Händel.

#151 - Pasen - 'The Lord Bless You And Keep You' van John Rutter

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Het is Tweede Paasdag, en daarom laat Ab Nieuwdorp vandaag - en de komende dagen - prachtige muziek horen uit het passie- en paasoeuvre van de klassieke muziek. Hij trapt de week af met het mooie 'The Lord Bless You And Keep You' van John Rutter. Adem rustig in en uit, ga er lekker voor zitten en geniet!

#150 - Vrouwen - 'Drink to Me Only with Thine Eyes' van Florence Beatrice Price

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. De vrouwenweek eindigen we in Amerika, bij componist Florence Beatrice Price. De eerste Afro-Amerikaanse vrouw die voor een officieel symfonieorkest stond. Een unicum, en een geweldige prestatie. Componeren kon ze als de beste, en dat hoor je onder meer in haar ‘Nego Folksongs in Counterpoint’, waarvan Ab je nummer vier laat horen. ‘Drink to Me Only with Thine Eyes’. Zullen we? De muziek gaat aan, geniet ervan. Een mooi weekend gewenst, hopelijk tot volgende week!

#149 - Vrouwen - 'Nocturne' van Lili Boulanger

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. De muziek van vandaag heeft een mooie, maar ook tragische geschiedenis. De jonge zussen Lili en Nadia Boulanger waren klaar om Frankrijk en de rest van de wereld te veroveren. Maar het noodlot sloeg toe: Lili werd ziek en overleed op pas 24-jarige leeftijd. In die korte tijd heeft ze prachtige muziek geschreven. Haar ‘Nocturne’, die Ab vandaag laat horen, werd een paar jaar geleden uitgevoerd door violiste Janine Jansen. Een gouden duo, zal je wel horen. Geniet ervan.

#148 - Vrouwen - 'Schwanenlied' van Fanny Mendelssohn

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Ook vandaag staan de spotlights op klassieke vrouwen. Dames die er in de geschiedenis bovenuit springen met hun talent en composities. Na Hildegard en Clara Schumann, klinkt vandaag het prachtige ‘Schwanenlied’ van Fanny Mendelssohn. Uitgevoerd op de rustgevende harp en adembenemende fluit. Sluit je ogen, haal rustig adem en ontspan je lichaam en geest. Heerlijk.

#147 - Vrouwen - 'Romanze, op. 11' van Clara Schumann

Omdat alle vrouwen het verdienen om regelmatig in het zonnetje te worden gezet, is het vrouwenweek bij Kalm met Klassiek. Gisteren begonnen we in de Middeleeuwen, vandaag neemt Ab een sprintje naar de 19e eeuw. Naar het Duitsland van Clara Schumann-Wieck. Clara verdiende in huize Schumann de kost met haar werk als geliefde en bekende pianiste, en schreef daarnaast verbluffend mooie werken. Waaronder het werk dat Ab je laat horen: het derde deel uit haar ‘3 Romanzen’. En romantisch, dat is het. Geniet ervan.

#146 - Vrouwen - 'Vos flores rosarum' van Hildegard von Bingen

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Ab Nieuwdorp heeft weer vijf gloednieuwe klassieke stukken voor je klaarstaan, met vijf fijne rustmomentjes voor onszelf. Eerder deze maand, op maandag 8 maart, was het Internationale Vrouwendag. We zijn alweer een paar weken verder, maar wat Ab betreft is het elke dag Internationale Vrouwendag, dus deze dagen Kalm met Klassiek staan helemaal in het teken van vrouwen. De aftrap is in de Middeleeuwen, bij homo universalis Hildegard von Bingen en haar prachtige 'Vos flores rosarum'.

#145 - Lente - 'Songs of Springtime' van Ernest John Moeran

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Goed dat je er vandaag weer bent! We hopen dat als je dit luistert, het fijn weer is buiten. Niet te warm, niet te koud, een waterig lentezonnetje. De eerste knopjes in het groen. Wij zien vandaag vooral narcisjes op ons netvlies. Of op ons trommelvlies, eigenlijk. Ernest John Moeran schreef het werk ‘To Daffodils’, een van zijn ‘Songs of Springtime’. Een vocaal werk, uiterst kalmerend en wonderschoon. Een mooie afsluiter van deze week. Heb een goed weekend!

#144 - Lente - 'Appalachian Spring' van Copland

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. We zijn over de helft van onze warme lenteweek, en Ab heeft weer een pareltje voor je klaarstaan vandaag. Een Amerikaans pareltje. De ‘Appalachian Spring’ van de Amerikaanse componist Aaron Copland. Appalachian: een gebergte in het oosten van Noord-Amerika. Die 'Spring' verwijst dan ook niet letterlijk naar de lente, maar naar een heetwaterbron in het gebied. Toch is 'ie perfect voor deze zonnige week. Luister maar. Sit back, relax and enjoy!

#143 - Lente - 'Sonate voor viool en piano, nr. 5' van Beethoven

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. We vieren deze week de lente. De start van een nieuw seizoen, het begin van een periode van warmte en licht. Vanaf aankomend weekend gaat de zomertijd in en krijgen we ‘s avonds een uurtje langer daglicht. Fijn! Ook Beethoven liet zich inspireren door deze heerlijke lente. De bijnaam van zijn ‘Sonate voor viool en piano, nr. 5’. Lente! Droom weg bij het langzame en comfortabele 'Adagio'.