60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Drukke kinderen, talloze afspraken, telefoontjes, appjes, mails... In de drukte, haast en hectiek van het dagelijks leven is het goed af en toe even stil te staan. Pas op de plaats, rustig ademhalen en tot jezelf komen. En daar gaat Kalm met Klassiek je bij helpen!<br /> <br /> In de podcastreeks van AVROTROS en NPO Radio 4 'Kalm met Klassiek' krijg je elke werkdag een dosis ontspanning toegediend. Ab Nieuwdorp kiest dagelijks een kalmerend klassiek werk voor je uit, van Bachs 'Air' tot Pärts 'Spiegel im spiegel', en laat je tot rust komen. Soms aangevuld met ademhalingstips en meditatie-oefeningen, maar vaak ook gewoon met alleen de muziek. Want niks is beter voor lichaam en geest dan klassieke muziek. Ogen dicht, de wereld op stil en even uitschakelen. Adem in, adem uit...

Kalm met Klassiek:

Drukke kinderen, talloze afspraken, telefoontjes, appjes, mails... In de drukte, haast en hectiek van het dagelijks leven is het goed af en toe even stil te staan. Pas op de plaats, rustig ademhalen en tot jezelf komen. En daar gaat Kalm met Klassiek je bij helpen!

In de podcastreeks van AVROTROS en NPO Radio 4 'Kalm met Klassiek' krijg je elke werkdag een dosis ontspanning toegediend. Ab Nieuwdorp kiest dagelijks een kalmerend klassiek werk voor je uit, van Bachs 'Air' tot Pärts 'Spiegel im spiegel', en laat je tot rust komen. Soms aangevuld met ademhalingstips en meditatie-oefeningen, maar vaak ook gewoon met alleen de muziek. Want niks is beter voor lichaam en geest dan klassieke muziek. Ogen dicht, de wereld op stil en even uitschakelen. Adem in, adem uit...

Podcast afleveringen

#61 - Opladen - 'Menuet in g' van Händel

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Ab Nieuwdorp kiest elke werkdag een rustgevend klassiek werk voor je uit, en zorgt met fijne ademhalings- en mindfulnesstips voor een ontspannend momentje voor jezelf. Deze week staat in het teken van 'opladen': het vullen van je eigen energiemeter. Hoe je dat doet? Lief zijn voor jezelf! De week begint fijn met het 'Menuet in g' van Händel.

#60 - Mozart - 'Hoornconcert nr. 2'

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse klassieke rustpunt. We zijn alweer toe aan onze laatste sessie van de week, met een van Mozarts lievelingsinstrumenten: de hoorn. Een instrument waar we wat van kunnen leren, want om hem te kunnen bespelen, heb je een gecontroleerde ademhaling nodig. Adem je rustig mee tijdens het luisteren naar het 'Hoornconcert nr. 2'? De aflevering wordt afgesloten met een Mantra van Mozart. Een fijn weekend gewenst!

#59 - Mozart - 'Symfonie nr. 36'

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse klassieke rustpunt. Ga met Ab Nieuwdorp mee naar Oostenrijk en wandel samen langs de kabbelende Donau. De warme chocolademelk staat voor je klaar in het kleurrijke dorpje Linz, de inspiratiebron voor Mozarts 'Symfonie nr. 36'. Geniet van de muziek en de mentale wandeling. De aflevering wordt afgesloten met een Wijsheid van Wolfgang.

#58 - Mozart - 'Pianosonate nr. 15'

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse klassieke rustpunt. Een nieuwe dag, een nieuwe Mozart! Ab zet de Wolfgang-week voort met de ‘Pianosonate nr. 15’. Sluit je ogen, focus je op je ademhaling, laat de spanning uit je lijf stromen en geniet van de muziek. De aflevering wordt afgesloten met een Mantra van Mozart.

#57 - Mozart - 'Klarinetconcert'

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse klassieke rustpunt. Deze week kiest Ab Nieuwdorp elke werkdag voor ontspannende werken van Wolfgang Amadeus Mozart. Laat je overrompelen door de fluwelen klanken van de klarinet en geef je emoties de vrije ruimte. De aflevering wordt afgesloten met een Mantra van Mozart.

#56 - Mozart - 'Divertimento nr. 2'

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse klassieke rustpunt. Ab Nieuwdorp laat je elke werkdag rustgevende en kalmerende klassieke muziek horen om lekker bij te ontspannen. Deze week staat in het teken van Wolfgang Amadeus Mozart. Een componist van muzikale uitersten - van levendige en dansende symfonieën, tot kabbelende en rustige melodieën. Begin relaxed aan je maandag met Mozarts 'Divertimento'. De aflevering wordt afgesloten met een Wijsheid van Wolfgang.

#55 - Dankbaarheid - 'Ave Maria' van Desprez

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke rust. Ab neemt je vandaag mee naar de renaissance, naar de tijd van componist Josquin Desprez. Desprez liet zich inspireren door de Heilige Maagd Maria en maakte een prachtige eigen versie van het 'Ave Maria'. Laat je inspireren, kom tot rust en geniet van de magische muziek. Op naar een mooi weekend!

#54 - Dankbaarheid - 'Ave Maria' van Verdi

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Een nieuwe dag, een nieuwe kans op mooie mogelijkheden en tijd voor jezelf. En daar gaat Ab Nieuwdorp je bij helpen. De Ave Maria-week brengt ons vandaag naar Italië, naar de opera 'Otello' van Verdi. Het 'Ave Maria' van Verdi is berustend en emotioneel. Perfect om bij uit te rusten. Haal diep adem, sluit je ogen en geniet.

#53 - Dankbaarheid - 'Ave Maria' van Gounod

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Ab Nieuwdorp, je mindfulness-partner, kiest elke dag een mooi klassiek werk voor je uit. Deze week is dat een werk vol hoop en dankbaarheid: het Ave Maria. De versie van Gounod werd geïnspireerd door Johann Sebastian Bach. Wij laten ons vandaag inspireren door de mooie mensen om ons heen. Die lieve buurman, die hulpvaardige collega en die liefdevolle moeder. Voor wie ben jij dankbaar?

#52 - Dankbaarheid - 'Ave Maria' van Schubert

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Het is Ave Maria-week, wat betekent dat we stilstaan bij de universele boodschap van hoop, liefde en dankbaarheid. Elke dag laat Ab Nieuwdorp een andere versie van het prachtige Weesgegroet horen. Vandaag is het de versie van Schubert, beeldschoon vertolkt door de Amerikaanse zangeres Jessye Norman. Waar ben jij dankbaar voor, deze mooie dinsdag?

#51 - Dankbaarheid - 'Ave Maria' van Bruckner

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Deze week staat in het teken van het prachtige Weesgegroet gericht aan de Heilige Maagd Maria: het Ave Maria. Door vele componisten op muziek gezet, en deze week onze kalmerende rode draad. Het is een gebed van dankbaarheid, hoop, steun en hulde: iets wat we allemaal wel kunnen gebruiken in deze tijd. Bruckner trapt af met zijn mooie versie van het lied.

#50 - Vogels - 'Song of the Birds'

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke rust. Een drukke week achter de rug? Veel afspraken, meetings en telefoontjes gehad? Hoog tijd voor wat ontspanning! Zweef met Ab mee op de klanken van de prachtige melodie van 'Song of the Birds', van een anonieme componist. Spreid je armen, vlieg door de lucht en begin ontspannen aan het weekend.

#49 - Vogels - 'De nachtegaal' van Respighi

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke rust. Elke dag kiest Ab Nieuwdorp een ontspannend klassiek werk voor je uit. Vandaag gaan we, luisterend naar 'De nachtegaal' van Ottorino Respighi, nadenken over de ultieme geluksvraag: als jij als superkracht kon vliegen, waar zou je dan heengaan? Een goeie reis gewenst!

#48 - Vogels - 'Blackbird' van The Beatles

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke rust. Ontspannen op grote hoogte: daar helpt Ab je deze week mee. Dwaal in gedachten mee met vliegende, zwevende en opstijgende vogels. Vandaag zweef je over de Noordzee naar Abbey Road in Londen, voor een prachtige orkestversie van 'Blackbird' van The Beatles. Hoor je hem daar, in de verte? De roep van de merel?

#47 - Vogels - 'De duif' van Respighi

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke rust. Deze week begeven we ons in de lucht, tussen de zwaluwen, meeuwen, leeuweriken en duiven. Een perfecte manier om je hoofd leeg te maken. Ab kiest vandaag voor het prachtige werk 'De duif' van de Italiaanse componist Ottorino Respighi. Vlieg je mee?