Kalm met Klassiek

Kalm met Klassiek:

Drukke kinderen, talloze afspraken, telefoontjes, appjes, mails... In de drukte, haast en hectiek van het dagelijks leven is het goed af en toe even stil te staan. Pas op de plaats, rustig ademhalen en tot jezelf komen. En daar gaat Kalm met Klassiek je bij helpen!

In de podcastreeks van AVROTROS en NPO Radio 4 'Kalm met Klassiek' krijg je elke werkdag een dosis ontspanning toegediend. Ab Nieuwdorp kiest dagelijks een kalmerend klassiek werk voor je uit, van Bachs 'Air' tot Pärts 'Spiegel im spiegel', en laat je tot rust komen. Soms aangevuld met ademhalingstips en meditatie-oefeningen, maar vaak ook gewoon met alleen de muziek. Want niks is beter voor lichaam en geest dan klassieke muziek. Ogen dicht, de wereld op stil en even uitschakelen. Adem in, adem uit...

Podcast afleveringen

#204 - Onze favorieten - 'Whoever you are come forth' van Kate Moore

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Deze donderdag is de vierde dag van de NPO Radio 4-favorietenweek. Vijf dagen waarin een paar van Abs presentatorencollega’s hun favoriete relaxmuziek met ons delen. Waar zal Carine Lacor voor kiezen? De symbolische muziek van Kate Moore! Luister mee en geniet.

#203 - Onze favorieten - 'Strijkkwintet nr. 2' van Brahms

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Deze week ben je bij Kalm met Klassiek in goed gezelschap: jij, Ab en vijf mede-presentatoren op NPO Radio 4. Elke werkdag laat een van Abs collega’s zijn of haar favoriete kalmerende klassieke werk horen. Vandaag is het de keus aan Annemieke Bosman. Extra leuk: vandaag, 16 juni, is ze jarig! Een mooi moment voor Annemiekes ultieme relaxmuziek: Brahms.

#202 - Onze favorieten - 'Solitude' van Piazzolla

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Deze hele week delen de NPO Radio 4-collega's van Ab hun favoriete muziek om op te relaxen. Ultieme ontspanningsmuziek. Vandaag is het de beurt aan presentator Hans van den Boom. Hij vertelt waarom 'Solitude' van Piazzolla mooie herinneringen bij hem oproept.

#201 - Onze favorieten - 'Schafe können sicher weiden' van Bach

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Klassieke muziek en lekker relaxen: een perfecte combinatie, als je het Ab Nieuwdorp vraagt. En ook als je het anderen vraagt. Zoals zijn NPO Radio 4-collega’s. Wat luisteren zij graag als ze even tot rust willen komen? Ab legt de vraag voor aan vijf collega's, die deze week allemaal hun mooiste, rustgevende muziek met ons delen. Vandaag de keus van presentatrice Jet Berkhout. Haar lievelings: Bach!

#200 - Jazz - 'Salut D'Amour' van Elgar

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Vandaag is een feestdag: het is de 200e aflevering! Wat een leuke mijlpaal. Al 200 afleveringen lang laat Ab je de mooiste klassieke muziek horen, en kom jij lekker tot rust. Wat een veelzijdigheid: klassieke muziek is van alle markten thuis. En dat hoor je ook vandaag weer. Want wist je dat het prachtige ‘Salut D’Amour’ van Edward Elgar ook heel mooi is als jazzwerk? Het Massimo Farao Trio laat het je horen. Feest met ons mee!

#199 - Jazz - 'Zomer' van Vivaldi

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Het is de vierde dag van onze jazzy klassiekweek. Of klassieke jazzweek. Ab laat je elke werkdag een bekend klassiek werk in een nieuw jasje horen. Allemaal rustig, kalmerend en ontspannend, maar ook verrassend. Want je denkt de melodie te kennen… tot de jazzmusici er hun licht op laten schijnen. Dat zal ook vandaag weer zo zijn. Het Jacques Loussier Trio eert het aankomende seizoen: de zomer. Ontspan je lichaam en droom lekker weg.

#198 - Jazz - 'Erbarme dich, mein Gott' van Bach

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Deze week een keertje in een heel andere versie. Een jazzy variant. Klassieke werken zoals je gewend bent, maar dan in een eigenwijze vorm. Swing en Bach, die twee zou je niet snel bij elkaar verwachten. Maar pianist Eugen Cicero laat op de cd ‘Swinging the classics’ ook een jazzversie van Bachs ‘Erbarme dich, mein Gott’ horen. Over onverwachte combinaties gesproken… Luister je mee?

#197 - Jazz - 'Pathétique' van Beethoven

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. En ontspannen, dat is het zeker deze week. Ab heeft vandaag weer een leuk, hybride werk voor je uitgekozen. Een beetje van Beethoven en een beetje jazz. The Trio Project laat je Beethovens ‘Achtste Pianosonate’ horen - zijn Pathétique - maar dan net even anders dan je gewend bent. Geïmproviseerd, jazzy en laid-back. Dus je snapt ‘m al: laid-back. Ga lekker achterover zitten, vlei je neer op de bank of op bed, en geniet.

#196 - Jazz - 'Movement I' van Rachmaninov

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Welkom terug bij een nieuwe week! Je begeeft je deze week samen met Ab in een gezellige, zwoele en romantische nachtclub in Parijs. Stel je voor: een wijntje erbij, op een rode pluche stoel, genietend van de muziek op het podium. Of op een fijn festival, in het zonnetje. Klassiek meets… jazz! De komende dagen laat Ab je elke dag een klassiek werk horen, van een bekende klassieke componist, maar dan in een nieuw en moderner jasje. Vandaag komen we tot rust met jazzy Rachmaninov, gespeeld door The Classical Jazz Quartet. Ga er lekker voor zitten, ga mentaal naar dat gezellige Franse cafe en geniet!

Klassieke Mysteries: Geheimzinnige verhalen over klassieke componisten

Zin in een spannend verhaal? In de podcast 'Klassieke Mysteries' nemen Ab Nieuwdorp - naast running coach ook detective - en zijn partner-in-crime Rebecca van der Weijde je mee in de geheimzinnige, bizarre en mysterieuze verhalen rondom het leven en de dood van klassieke componisten.

Van het gestolen hart van Chopin en Haydns verloren gewaande schedel, tot de vergiftiging van Beethoven, het duivelspact van Paganini en de voorspellende gaven van Hildegard von Bingen. In binnen- en buitenland treden ze in de voetsporen van de componisten, spreken ze met experts en speuren ze naar antwoorden. 

Ga mee naar Wenen, Parijs, Warschau, Genua, Bingen én de studio in Hilversum en duik samen met Ab en Rebecca in de spannende verhalen.

De podcast 'Klassieke Mysteries' is te beluisteren via Spotify (https://www.nporadio4.nl/podcasts/klassieke-mysteries).

#195 - Ontspanning V - 'Concert voor twee klavecimbels, strijkers en continuo' van Bach

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Vandaag twee musici aan zet: Arthur en Lucas. De pianobroers spelen het prachtige ‘Concert voor twee klavecimbels, strijkers en continuo’, bewerkt voor twee piano’s. En wij gaan genieten. De week is al druk genoeg, ons momentje rust houden we gewoon lekker simpel. Jij en Ab, misschien een lekkere kop thee of een goede koffie, en de muziek. Soms heb je niet meer nodig, toch?

#194 - Ontspanning V - 'Inviolata, integra et casta es' van Josquin des Prez

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Vandaag is het samen ontspannen op muziek van Josquin des Prez. Daarvoor moeten we een paar eeuwen terug, naar de 16e eeuw. Deze componist wordt gezien als een van de grootste en belangrijkste van de renaissance. Zijn ‘Inviolata, integra et casta es’ wordt normaal gesproken gezongen door vijf stemmen, maar hoor je straks in een versie voor blokfluit, gespeeld door blokfluitkwintet Seldom Sene. Een heel bijzondere versie. Geniet!

#193 - Ontspanning V - 'Sleep' van Eric Whitacre

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Vandaag met het meditatieve en emotionele ‘Sleep’ van Eric Whitacre, een Amerikaans componist die het speelveld tussen klassieke en moderne muziek bewandelt. Zijn natuurlijke talent voor koormuziek haalt het mooiste uit de menselijke stem naar boven. Geniet ervan.

#192 - Ontspanning V - 'Cinderella' van William Alwyn

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Met mooie muziek, een gezellig praatje en een portie rust.  Dat is ook precies wat we nu gaan doen. Lekker tot rust komen samen. Natuurlijk weer op een fijn klassiek werk: vandaag heeft Ab gekozen voor ‘Cinderella’ van de Britse componist William Alwyn. Een kalmerend pianowerk, dat je gaat verrassen. Wees de prinses, of prins, op het feestelijke bal!

#191 - Ontspanning V - 'She walks in beauty' van Voces8

Kalm met Klassiek is jouw dagelijkse dosis klassieke ontspanning. Het is maandag, de laatste dag van mei en een mooie start van een nieuwe week. Een week vol mogelijkheden, kansen en hopelijk ook voldoende ontspanning. Ab heeft deze week weer vijf prachtige en afwisselende klassieke werken voor je klaarstaan. Dit keer zonder thema en zonder actuele aanleiding, maar met overkoepelende eigenschap: allemaal net zo mooi. Hij haalt vandaag de overweldigende stemmen van Voces8 erbij, een Britse groep a capella-zangers. Straks hoor je ‘She walks in beauty’, een tekst van dichter en schrijver Lord Byron. Een continue betoverende flow aan stemmen, in hun magische, eigen geluid. Geniet ervan!