60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Podiumcast

Podiumcast:

De wekelijkse podcast van het NPO Radio 4 actualiteiten-programma Podium. In deze podcast komen de leukste items uit Podium aan bod en wordt er dieper op de onderwerpen uit het radioprogramma ingegaan. Laat je elke week verrassen met de Podiumcast!

Nu te horen in de Podiumcast: "The Roaring Twenties", een ontdekkingsreis door de muziek van de roerige jaren 20 van de vorige eeuw, uitgezonden in de zomer van 2020 in Podium.

Podcast afleveringen

#16 - The Roaring Twenties: Show boat van Jerome Kern

In deze aflevering aandacht voor de musical Show Boat van Jerome Kern

#15 - The Roaring Twenties: Filmmuziek

Deze aflevering gaat het over filmmuziek in de jaren '20. Vanaf 1927 kreeg de film geluid. ‘The Jazz Singer’ ging in première in oktober van dat jaar en staat te boek als de eerste film met gesproken woord en muziek. Met muziekuitvoeringen van Helen Kane, Guy Lombardo & His Orchestra en Al Jolson en de soundtrack van de film King Kong van componist Max Steiner.

#14 - The Roaring Twenties: Drie grote trompettisten

Vandaag aandacht voor een aantal trompettisten die een grote stempel zouden drukken op de jazz in de jaren '20. Allereerst de mentor van Louis Armstrong: King Oliver (foto) met Dipper Mouth Blues. Vervolgens Bubber Miley, een mooie solo in de band van Duke Ellington in Song of the Cotton Field, en als derde Bix Beiderbecke met één van zijn grootste successen: Singin’ the Blues.

#13 - The Roaring Twenties: Louis Armstrong

In deze aflevering aandacht voor een belangrijke wegbereider voor de jazz: Louis Armstrong.

#12 - The Roaring Twenties: Berlijn

In Duitsland kwam het iets langzamer op gang, de roaring twenties. Er waren grote economische problemen na de Eerste Wereldoorlog. Maar vanaf ongeveer 1923 nam het ‘uitgaan’ en grote vlucht.

#11 - The Roaring Twenties: Hoe Broadway naar Moskou kwam

In deze aflevering aandacht voor de muziek van musicalcomponist Vincent Youmans en Dmitri Sjostakovitsj.

#10 - The Roaring Twenties: Girl Power!

Girl power in de roerige jaren '20, met muziek van The Bowell Sisters en van Florence B. Price.

#9 - The Roaring Twenties: Maurice Chevalier, Chanson réaliste en Reynaldo Hahn

Maurice Chevalier zingt zijn grote hit Valentine, er klinkt Chanson réaliste in uitvoeringen door Yvonne George en Damia. En muziek van Reynaldo Hahn.

#8 - The Roaring Twenties: Jelly Roll Morton, Erik Satie en Cole Porter in Parijs

In deze aflevering zijn we in Parijs met Jelly Roll Morton, Erik Satie en Cole Porter van wie zijn ballet Within the Quota in die stad in première ging

#7 - The Roaring Twenties: Vroege blues en "La creation du monde"

Vandaag een aantal vroege bluesopnamen van onder meer Ida Cox en La creation du monde van Darius Milhaud.

#6 - The Roaring Twenties: Oh, Kay!

In deze aflevering de musical "Oh, Kay!", de broers George en Ira Gershwin zetten hun succes op Broadway voort.

#5 - The Roaring Twenties: Lady be good

In deze aflevering de musical "Lady be good", de eerste samenwerking tussen de broers George en Ira Gershwin en een op en top Amerikaans werk van Benjamin Britten.

#4 - The Roaring Twenties: Swanee, Sally en Martinu

1920 was het jaar van de doorbraak van George Gershwin. Het jaar ook waarin Jerome Kern veel succes had op Broadway met zijn musical Sally. Amerikaanse muziek en dans veroverden Europa. Als eerste was Parijs aan de beurt– waar het einde van de Eerste Wereldoorlog reden was tot vrolijkheid en feesten. De Tsjech Bohuslav Martinu schreef in Parijs verschillende werken, geïnspireerd door de Amerikaanse muziek.

#3 - The Roaring Twenties: Een uitstapje naar Parijs

Een uitstapje naar het vrolijke Parijs waar in de jaren na de Eerste Wereldoorlog dat lied La Madelon (in heel veel versies) jarenlang enorm populair was. Er waren nog veel Amerikaanse soldaten in de Franse hoofdstad. Maar vandaag nog even niet zo zeer de invloed van de Amerikanen op de Franse muziek. Meer het verhaal van twee beroemde cafés, waar kunstenaars en musici bij elkaar kwamen.

#2 - The Roaring Twenties: Rag-Time

In deze aflevering zetten we nog een stap verder terug in de tijd, naar een van de eerste musicals: 'Watch your step' van Irving Berlin. Nog helemaal in de Rag Time-stijl. Een muziekvorm uit de 19de eeuw die op zijn beurt van grote invloed was op de jazz maar ook op de muziek van Claude Debussy