NTR Opera Live

NTR - Complete opera's uit de grote (inter)nationale operahuizen, waar mogelijk rechtstreeks. Actualiteiten, achtergronden en opinies en veel muziek (zowel historische opnamen als de nieuwste releases).

NTR Opera Live

Zaterdag 23 februari 2019, 19:00 - 23:00

NTR Opera Live NTR

Presentatie: Hein van Eekert

In deze uitzending

Complete opera's uit de grote (inter)nationale operahuizen, waar mogelijk rechtstreeks. Actualiteiten en veel muziek.
Nico Muhly - Marnie

Productie uit de Metropolitan Opera, met Isabel Leonard, Denyce Graves, Christopher Maltman en Iestyn Davis.

De opera Marnie is gebaseerd op de roman van Winston Graham, die ook aan de basis stond van de Hitchcockfilm met Tippie Hedren en Sean Connery.

Eerste deel
Marnie leeft onder valse namen en berooft de werkgevers voor wie ze werkt. Zo berooft ze als Mary Holland de safe in het bedrijf van Mr Strutt. Ze geeft geld aan haar invalide moeder. Dan gaat ze als Maggy Hulbert werken voor de Rutland-broers, Mark en Terry, en hun overheersende moeder. Terry probeert Marnie voor zich te winnen en ook de weduwnaar Mark is niet ongevoelig voor haar charmes. Als ze het bedrijf probeert te beroven, betrapt Mark haar. Hij zal niet naar de politie gaan als Marnie met hem trouwt. Marnie stemt toe, maar maakt liever een einde aan haar leven dan dat ze het bed deelt met Mark. Haar moeder vertelt intussen aan een buurjongen dat Marnie verantwoordelijk is voor de dood van Marnies jongeste broertje.
Tweede deel
Mark wil dat Marnie naar een psychotherapeut gaat. In ruil daarvoor zal hij haar geliefde paard Forio stallen op zijn landerijen. Terry probeert intussen de firma over te nemen, maar de moeder van Mark en Terry steekt daar een stokje voor. Terry probeert Marnie te ontmaskeren als een bedriegster. Tijdens een jachtpartij raken zowel het paard Forio als Mark gewond. Marnie moet Forio afmaken. Marnie wil andermaal de firma beroven en vluchten, maar op het laatste moment ziet ze af van de roof. Op de begrafenis van haar moeder hoort ze dat niet zij, maar haar moeder schuldig is aan de dood van haar broertje. Bevrijd van haar schuld, geeft ze zichzelf vrijwillig aan bij de politie.

Nico Muhly - Marnie
Amerikaanse opera

Na afloop van Marnie draaien we hoogtepunten uit het Amerikaanse operarepertoire.

Amerikaanse opera