Concert

Rusalka

foto: De Nationale Opera - Clärchen and Matthias Baus
  1. Concertenchevron right
  2. Rusalka

Rusalka, opera van Antonín Dvorák door het Koor van De Nationale Opera en het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Joana Mallwit.


Met:
Princ (Prins) Pavel Černoch
Cizí kněžna (Vreemde prinses) Annette Dasch
Rusalka Johanni van Oostrum
Ježibaba Raehann Bryce-Davis
Vodník (Watergeest) Maxim Kuzmin-Karavaev
Kuchtík (Koksjongen) Karin Strobos
Hajný (Boswachter) Erik Slik
Lovec (Jager) Georgiy Derbas-Richter
Lesní žinky (Bosnimfen)
Inna Demenkova,
Elenora Hu,
Maya Gour

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 17 juni 2023

Omroep

NTR

Componisten

Antonín Dvořák

Uitvoerenden

Jaroslav Kvapil (Tekstschrijver), Pavel Cernoch (Prins - tenor), Annette Dasch (Vreemde prinses - sopraan), Johanni van Oostrum (Rusalka - sopraan), Raehann Bryce-Davis (Ježibaba - mezzosopraan), Maxim Kuzmin-Karavaev (Watergeest - bas), Karin Strobos (Koksjongen - mezzosopraan), Erik Slik (Boswachter - tenor), Georgiy Derbas-Richter (Jager - bariton), Inna Demenkova (Bosnifm - sopraan), Elenora Hu (Bosnimf - sopraan), Maya Gour (Bosnimf - mezzosopraan), Joana Mallwitz (Dirigent)

Ensembles

Koor van de Nationale Opera; Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Amsterdam

Eerste bedrijf

We horen drie bosnimfen zingen: ze flirten met de waterkobold Vodnik. De waternimf Rusalka vertelt Vodnik dat ze verliefd geworden is op een mens: een prins, die vaak in het meer zwemt waar ze verblijft. Ze heeft hem al een aantal keren als een golf omhelsd. Vodnik schrikt van Rusalka’s voornemen om een mens te worden en raadt haar aan om de heks Jezibaba om hulp te vragen.
Jezibaba geeft Rusalka benen om aan land te lopen. Ze waarschuwt haar: als Rusalka als mens geen echte liefde vindt, zal ze voor altijd vervloekt zijn.
Jezibaba maakt Rusalka tot mens. Ze kan echter niet spreken.
Hoorngeschal brengt het jachtgezelschap van de Prins in de buurt: hij ziet Rusalka en wordt verliefd. Hij neemt haar mee naar zijn kasteel.


Tweede bedrijf

En aldaar, op het kasteel, roddelen de boswachter en de koksjongen over de liefde van de prins voor het meisje uit het bos dat niet kan praten. De Prins wil met Rusalka trouwen, maar schrikt terug van haar kilheid en zwijgzaamheid.
Een Buitenlandse Prinses is op bezoek en voelt zich door de prins verwaarloosd. Terwijl de watergeest Vodnik verder jammert over het lot van Rusalka, voelt die zich steeds ongemakkelijker. Ze rent het kasteel uit om Vodnik om raad te vragen. De Prins is inmiddels verliefd op de Buitenlandse Prinses. Rusalka komt tussenbeide maar wordt door de prins verstoten. De Prinses zegt dat Prins zijn geliefde maar moet volgen tot in de hel.

Derde bedrijf

Rusalka treurt om haar lot. Jezibaba biedt haar aan dat ze weer waternimf kan worden, mits ze de Prins vermoordt. Rusalka weigert en laat zich in het meer zakken, maar wordt door haar zusters verstoten.
De Boswachter en de Koksjongen vragen Jezibaba of zij de Prins wil helpen, die ziek geworden is sinds het vertrek van Rusalka. De woedende Vodnik, de watergeest, jaagt hen echter weg.
De Prins komt naar Rusalka zoeken en wil dat ze weer bij hem terug komt. Rusalka vertelt hem dat ze door zijn afwijzing voor altijd vervloekt is. Bovendien zal een kus van haar hem doden. De Prins wil nu door haar gekust worden en rust vinden. Rusalka vraagt om genade voor zijn ziel en aanvaardt haar trieste lot.

Ster advertentie
Ster advertentie