STER Advertentie

Avondconcert donderdag 4 april

Noord Nederlands Orkest o.l.v. Hans Leenders en Ralph van Raat, piano

Programma
John Luther Adams - The Light That Fills the World
Steve Reich - Music for 18 Musicians (orkestratie Anthony Fiumara)
Vladimir Martynov - Pastiche (wereldpremière)
Louis Andriessen - Mysteriën

Overweldigend natuurtafereel

Minimal uit de VS, Azië en Europa komt samen in dit bijzondere concert tijdens het Minimal Music Festival. Pianist Ralph van Raat, voormalig zielsverwant van het Muziekgebouw, speelt de wereldpremière van het pianoconcert Pastiche dat de Russische spiritueel-minimalist Vladimir Martynov voor hem schreef. Daarnaast klinkt het schitterende Mysteriën van Louis Andriessen - een bewerking van Steve Reichs klassieker Music for 18 Musicians - en een overweldigend natuurtafereel van landschapscomponist John Luther Adams.

Andriessen en Martynov

Andriessen componeerde Mysteriën in 2013 voor het 125-jarig jubileum van het Koninklijk Concertgebouworkest. Bij het Noord Nederlands Orkest en Andriessen-specialist Jurjen Hempel klonk het werk twee jaar later "markanter, directer, weerbarstiger, met meer spanning en drive", aldus NRC. Een uitgelezen kans dus om Andriessens eerste orkestwerk sinds de jaren '60 in de best mogelijke uitvoering te ervaren. Ralph van Raat speelt in zijn recital op 7 april overigens een solopianowerk van Martynov. Het nieuwe werk van Martynov is een opdracht van het Muziekgebouw met steun van Ammodo.


Avondconcert zondag 7 april

Celloctet Amsterdam

Programma
Michael Gordon – 8

Ralph van Raat, piano

Programma
Vladimir Martynov - Spaces of Latent Utterance
Joep Franssens - nieuw werk (wereldpremière)
Hans Otte - delen uit Das Buch der Klänge

Cello Octet Amsterdam zet de zinnen op 8 van Bang on a Can-componist Michael Gordon, dat in première ging tijdens de Cello Biënnale Amsterdam in het Muziekgebouw. Een uur durend werk dat in intieme setting wordt uitgevoerd en het publiek wordt omringd door acht cellisten.