Vrije Geluiden
VPRO

Emily Brontë & The Unthanks

  1. Klassiekchevron right
  2. Emily Brontë & The Unthanks

Emily Brontë (1818-1848) is wereldwijd vooral bekend van haar roman Wuthering Heights, in het Nederlands vertaald als Woeste Hoogten. Maar zij schreef ook gedichten, geïnspireerd door de ruige natuur in de omgeving van het huis waar zij opgroeide en woonde in Haworth, in het noorden van Engeland. Het Engelse folk-ensemble The Unthanks, met zangeressen Rachel en Becky Unthank en pianist/componist Adrian McNally, maakte van een aantal gedichten van Emily Brontë fraaie songs in hun geheel eigen stijl. Door de de vaak dromerige melodieën, de kenmerkende samenklank van de stemmen van de twee zussen en de ostinato pianobegeleiding van McNally, direct herkenbaar als 'typisch The Unthanks'. Voor het schrijven van de songs kreeg McNally de gelegenheid om in het Parsonage, het huis van de Brontë-familie, tegenwoordig een zeer druk bezocht museum, te werken aan de piano die - bijna twee eeuwen geleden! - door de vader van de Brontë-sisters, tweedehands, gekocht werd. Emily en haar zus Charlotte waren ook zeer geinteresseerd in muziek en speelden allebei heel goed piano. Een mooie muzikale blik op een nog altijd fascinerend stuk literaire geschiedenis!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inmiddels zijn opnamen van de Brontë-songs, gemaakt in het Parsonage, op CD verschenen, en worden de songs live uitgevoerd tijdens een tournee door Engeland. Met in het voorprogramma een optreden van een verrassend duo, The Bookshop Band, ontstaan uit een samenwerking tussen folk-zangers Ben Please en Beth Porter en boekhandel Mr B's Emporium of Reading Delights. Louter liedjes die zijn geïnspireerd op boeken! Soms vrolijk, soms aangrijpend, steeds met een knipoog. Hier een recente song, geïnspireerd op Margaret Atwood:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Unthanks, The Bookshop Band en andere min of meer aan Emily Brontë gelinkte muziek in Vrije Geluiden op NPO Radio 4, zondag 20 oktober 2019 23.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie