Vrije Geluiden
VPRO

Janine Jansen & Debussy

  1. Klassiekchevron right
  2. Janine Jansen & Debussy

Ze was pas 21 toen ze in 1999 samen met pianist Folke Nauta de studio in Amsterdam binnen kwam. Ze speelden het eerste deel van de Vioolsonate van Debussy, en deden dat met een ongelooflijke transparantie. Toen wisten we: Janine is one of a kind. Een charismatische violist die imponeert met een onberispelijke technische knowhow en een geweldige sound.

Janine Jansen was voor ons steeds nog de dochter van de bekende Nederlandse organist Jan Jansen, briljant bespeler van het orgel in de Utrechtse Dom. Janine werd geboren in Soest en was een groot talent. Twee maal trad ze in totaal op bij Reiziger in Muziek. Ze was een keer een goede kandidaat voor de grote Reiziger in Muziek Quiz, waarin ze gebroederlijk naast mede kandidaat Joop van Zijl zat en een andere zondag kwam ze met Debussy. Nauwelijks vier jaar later werd Janine een hype. In 2003 tekende ze een contract bij Decca en veroverde ze de wereld. In 2010 bracht ze de Sonate van Debussy uit met haar vaste recital-partner Itamar Golan. Haar eerste cd met kamermuziek, Beau Soir, werd een gouden plaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over de Sonate van Debussy zei Janine ooit dat de hele klankwereld van dit stuk als het ware in de lucht moet zweven. Je hebt ongelooflijke helderheid en transparantie nodig, ander is de hele balans in het stuk zoek. Het is zo beweeglijk - in de vorm, van karakter, van sfeer. Je moet in staat zijn om je aan elkaar aan te passen, elkaar te volgen, samen te bewegen. Volgens Janine is deze Sonate van Debussy een van de meest veeleisende sonates die er bestaat.

Nog veel meer mooie video's in het YouTube-archief van Vrije Geluiden:

Ster advertentie
Ster advertentie