Vrije Geluiden
VPRO

Vrije Geluiden om je weekend af te ronden...

foto: VPRO Vrije Geluiden
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrije Geluiden om je weekend af te ronden...

Het laatste uur van de zaterdag, en het laatste uur van de zondag...

In de uitzendingen van Vrije Geluiden op Radio 4 dit weekend een enkele tip, een enkele nieuwe CD, een in memoriam, en fraaie opnamen van splinternieuwe muziek van een Nederlands componist. Past het er allemaal in? Ternauwernood. Dit is het:

De Doorgeef-CD-Van-De-Week is Come Out, Caioni! van het Ensemble Black Pencil. Mooie, eigenzinnige èn fijnzinnige interpretaties van stukken uit de eeuwenoude Caoini Codex, bewaard (en gelukkig teruggevonden) in een klooster in Roemenië. Prijsvraag: in welke regio was (en is) dat klooster te vinden? Mail of app! Onder de goede inzendingen verloten we de CD.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Elisabeth Blom vertelt over twee (kerst)concerten door het vocaal kwartet Hollands Collectief, in Lelystad en Dronten. De concerten zijn overdag, dus die mogen gelukkig gewoon doorgaan. Stille Nacht staat niet op het programma, maar de stukken van onder andere De Victoria, Poulenc, Hans Leenders en John Rutter zijn op een zó universele manier prachtig dat iedereen hier van kan genieten. Check > de website van het Hollands Collectief voor details, en luister naar deze opname om een idee te krijgen van hoe indrukwekkend een vocaal kwartet kan klinken...:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een fraaie nieuwe CD van > het Amstel Quartet met werk van de Letse componist Georgs Pelēcis, die zijn inspiratie haalt uit de natuur maar ook uit volksmuziek. Vrijdag 10 december a.s. is het CD-presentatieconcert om 13:13 in het Orgelpark, Amsterdam.

Het Amstel Quartet bestaat uit Remco Jak (sopraansaxofoon), Olivier Siepen (altsaxofoon), Bas Apswoude (tenorsaxofoon) en Harry Cherrin (baritonsaxofoon).

Georgs Pelēcis maakt in zijn muziek graag gebruik van herhalingsmotieven, maar dat maakt zijn werk nog niet 'minimal' - eerder, zoals hij zelf zegt: 'maximaal' - hij wil maximala muzikale zeggingskracht halen uit de motieven in zijn composities.

foto: Amstel Quartet

Woensdag 1 december overleed de Amerikaanse componist en klank-onderzoeker Alvin Lucier. Een I.M. (en een aantal voorbeelden van zijn werk) vind je > hier. In de Vrije Geluiden uitzending van zaterdag 4 december klinkt, tegen middernacht, zijn Nothing Is Real (Stawberry Fields Forever).

Een tip voor concerten in Amsterdam! Winteravonden aan de Amstel in de Hermitage in Amsterdam werd Wintermiddagen aan de Amstel. Een aantal concerten moest worden gecanceld, maar bijvoorbeeld het openingsconcert door violiste Liza Ferschtman en pianist Slava Poprugin kon naar de middag verplaatst worden, van de avond naar de middag, op donderdag 9 december, 14.30 uur. De andere concerten die verplaatst konden worden vinden overdag plaats in het weekend van 11 en 12 december, in de Hermitage in Amsterdam. Informatie is te vinden > op de website!

foto: Hermitage Amsterdam

Frans Vermeerssen (1954) is sinds 1978 actief als saxofonist, bandleider, componist, arrangeur en dirigent. Hij heeft zijn sporen verdiend op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, maar de laatste jaren ontpopt hij zich meer en meer als componist. We namen twee van zijn stukken op als Vrije Geluiden Sessie in het Concertgemaal in Amsterdam-Noord:

  • Relaxin' voor cello en soundtrack (met Wytske Holtrop, cello)

  • Steamin' voor piano en soundtrack (met Aljosja Buijs, piano)

Beide stukken zijn geïnspireerd op albums die de Amerikaanse trompettist Miles Davis opnam met zijn kwintet in de jaren '50. Celliste Wytske Holtrop en pianist Aljosja Buijs gaan ‘in gesprek’ met bewerkte samples van stukken uit het betreffende album van Miles Davis. Ook deze sessie kwam tot stand in samenwerking met Dutch Composers Now.

Vrije Geluiden op Radio 4, zaterdag 4 december 2021:

23.04
CD Come out, Caioni! (Dreyer Gaido CD 21135)
Anoniem: The Other Gypsies
Ensemble Black Pencil
3’37”

23.10
CD Sacred & Secular Music (Globe GLO 5254)
Francis Poulenc: O Magnum Mysterium
Nederlands Kamerkoor olv Eric Ericson
3’29”

23.14
eigen opname musici
John Dowland: Come again
Hollands Collectief
1’39”

eigen opname musici
Albert de Klerk: Pater Noster
Hollands Collectief
2’09”

CD Yuletide (Quattro 401998)
Andrew Smith: Veni, redemptor gentium
Vox Humana olv Dag Jansson
3’13”

23.28
CD Pelecis (Amstel Records AR022)

Georgs Pelecis: Sunlight Sonata - Confession - Weeping - Consolation - Absolution (Sunlight) voor saxofoonkwartet en piano
Amstel Quartet; Laura Sandee [piano]
18’14”

23.41
CD Nothing is Real (Strawberry Fields Forever) (Ensemble Musikfabrik z.nr.)
Alvin Lucier: Nothing is Real (Strawberry Fields Forever)
Ulrich Löffler [piano]
11’13"

Vrije Geluiden op Radio 4, zondag 5 december 2021

23.04
CD Come out, Caioni! (Dreyer Gaido CD 21135)
Anoniem: Come out, Caioni!
Ensemble Black Pencil
3’37”

23.11
CD Liza Ferschtman en Bas Verheijden (Brilliant Classics 92383)
Igor Strawinsky: Drie stukken uit L’oiseau de feu
Liza Ferschtman [viool]; Bas Verheijden [piano]
11’12”

23.25
eigen opname VPRO
Frans Vermeerssen: Relaxin' voor cello en soundtrack (met Wytske Holtrop, cello)
Frans Vermeerssen: Steamin' voor piano en soundtrack (met Aljosja Buijs, piano)

23.45
CD Relaxin (Prestige – PRLP 7129)
Warren, Young Dixon: You’re my everything
Miles Davis Quintet
6’12”

Ster advertentie
Ster advertentie