Vrije Geluiden
VPRO

Prisma Strijktrio: La Muse

  1. Klassiekchevron right
  2. Prisma Strijktrio: La Muse

Het Prisma Strijktrio, met violiste Janneke van Prooijen, altiste Elisabeth Smalt en cellist Michiel Weidner, brengt een nieuwe CD uit met werken van twee Franse 20e eeuwse componisten: Florent Schmitt en Darius Milhaud. Op het eerste gezicht twee radicaal verschillende stukken: het Strijktrio (uit 1944) van Florent Schmitt, een turbulent en overweldigend werk, bijna een sextet dat door een trio gespeeld moet worden, en daartegenover een arrangement voor strijktrio van de ingetogen, lieflijke suite (oorspronkelijk voor piano solo) La Muse Ménagère van Darius Milhaud.

Maar schijn bedriegt. Hoe heftig (en om te spelen razend moeilijk) het strijktrio van Florent Schmitt ook mag zijn, het is muziek die direct uit en ook tót het hart spreekt. Vol van emotie, van liefde, van warmte. Net zo warm en liefdevol als de muzikale liefdesbetuiging van Milhaud aan zijn vrouw Madeleine, die hem een warm en vertrouwd thuis bood in de periode dat de Milhauds in de Verenigde Staten woonden.

La Muse, heet de CD, en daar is nog een ándere goede reden voor, vertelt Elisabeth Smalt: "De muze schoot mij te hulp in een van mijn moeilijkste momenten. In 2012 werd mijn partner, musicoloog Bob Gilmore, ernstig ziek. Ik deed wat ik kon om Bobs laatste levensfase zo zinvol en draaglijk mogelijk te maken. Op een avond verraste Bob mij met La Mienne, het eerste deeltje van de pianocyclus La Muse ménagère, in een arrangement voor strijktrio dat hij stiekem voor mij gemaakt had, net zoals Milhaud ooit in het geheim gewerkt had aan dit kado voor zijn geliefde Madeleine. Wat was ik ontroerd! In Bobs laatste maanden volgden na La Mienne nog 5 andere deeltjes. Janneke en Michiel kwamen onlangs met het idee om de suite af te laten maken door Janneke’s broer Marijn van Prooijen, haar echtgenoot Tim Kliphuis en Michiels echtgenote Petra Griffioen, allen ervaren arrangeurs, maar bovendien onze dierbaren, onze eigen muzen. Dit is een prachtige ode geworden aan Bob en aan alle Muses ménagères op de hele wereld.”

In het uitvoerige interview hieronder vertellen de leden van het Prisma String Trio over dit bijzondere project:

Prisma String Trio over de CD La Muse

Meer informatie over de CD is te vinden via > de website van het Prisma Strijktrio.

Delen uit zowel het Strijktrio van Florent Schmitt als uit La Muse Ménagère van Darius Milhaud in Vrije Geluiden op NPO Radio 4, zaterdag 8 mei 2021, 23.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie