Vrije Geluiden
VPRO

De Fredcast

foto: Splendor / VPRO
  1. Klassiekchevron right
  2. De Fredcast

Een splinternieuwe podcast van NPO Klassiek, VPRO Vrije Geluiden en Splendor Amsterdam.

Een ode aan muziekclubhuis Splendor en zijn bewoners

Tien jaar bestaat het verbazingwekkende podium, clubhuis, ontwikkel- en ontdekplek in Amsterdam: Splendor. Een plek waar ruim vijftig topmusici zélf het programma samenstellen, instuderen én spelen.

Het Verhaal: De
Fredcast is een zesdelige podcastserie en een eerbetoon aan dit muziekclubhuis en zijn ‘bewoners’. Makers Manon Schreurs en Mattijs van de Woerd duiken de geschiedenis in en gaan op zoek naar een spoorloos verdwenen bezoeker en zijn voorliefde voor de muziek van Franz Schubert...

Splendor is een culturele vrijplaats in het centrum van Amsterdam, een club voor alle soorten muziek, verzonnen en opgericht door vijftig internationale muzikanten en hun publiek. Sinds de opening in september 2013, was Fred Visser één van de vele Splendorleden - het vaste publiek dat Splendor met een jaarlijkse financiële bijdrage mogelijk maakt. Fred was een vertrouwde verschijning bij talloze optredens. Toen de leden in 2014 werd gevraagd wat ze hadden gevonden van Splendors eerste jaar was Freds input: ‘MEER SCHUBERT’. Er kwam daadwerkelijk véél meer Schubert op het programma, maar waarom sloeg Fred vervolgens consequent al die prachtige concerten over?

In De Fredcast gaan Manon Schreurs en Mattijs van de Woerd op zoek naar het antwoord op dit raadsel. Een uitdagende taak, want sinds de uitbraak van corona lijkt Fred Visser van de aardbodem verdwenen. Met Splendor als vertrekpunt, ontrafelen ze het mysterie rondom Fred en zijn liefde voor Schubert. Tijdens hun zoektocht onthullen ze niet alleen meer over de totstandkoming en de betekenis van Splendor, maar ook over de verhalen van de musici en leden, het intrigerende karakter van Fred Visser en de aantrekkingskracht van Schuberts muziek.

Luister hier naar Het Verhaal: De Fredcast

Het Verhaal

Het Verhaal

Ster advertentie
Ster advertentie