Vrije Geluiden

Marcel Worms

VPRO
  1. Klassiekchevron right
  2. Marcel Worms

Pianist Marcel Worms begon in het voorjaar van 2020 met een reeks piano-recitals, als live stream te volgen via zijn website. Afgelopen november pakte hij de draad weer op, en inmiddels zijn er (bijna) wekelijks concerten te zien èn te horen natuurlijk, meestal op de zaterdag, en dan twee keer op dezelfde dag. Eerdere recitals zijn terug te vinden op YouTube.

Check de laatste informatie en vind de links naar de live-stream > op de website van Marcel Worms.

Vandaag op het programma: Spaanse pianomuziek. In de toelichting op de werken van Enrique Granados, Isaac Albeniz, Manuel Blancafort, Federico Mompou, en Joaquin Nin-Culmell schrijft Marcel op zijn website onder meer: 'de Spaanse pianomuziek is van oudsher het resultaat van een grote smeltkroes van culturen geweest. Nadat de Moren in 711 Spanje via Gibraltar waren binnengevallen hebben deze bijna zeven eeuwen een belangrijk stempel gedrukt op de Spaanse muziek. Zij brachten, evenals de zigeuners, een sterk emotioneel element in, dat nog versterkt werd door de Joods synagogale muziek. De ritmische complexiteit van de flamenco wordt ten dele ook veroorzaakt door Afrikaanse invloeden.'

De rijidéz (strengheid) van een strakke ritmiek, in balans gebracht door hartstocht. Beheersing maar ook passie. Grote dynamische contrasten, onbezorgde levenslust maar ook de nabijheid van de dood, en veeleer rauwe zeggingskracht dan klankschoonheid om zichzelfs wille. Dát alles kenmerkt de Spaanse muziek.

'Albeniz en Granados zijn, samen met Manuel de Falla, de vaandeldragers van de negentiende- en vroege twintigste eeuwse Spaanse muziek. Mompou staat qua bekendheid in hun schaduw maar doet zeker niet voor hen onder. Blancafort was een jongere collega en vriend van Mompou, wiens invloed in zijn zelden gespeelde maar opmerkelijk werk duidelijk hoorbaar is. Nin-Culmell is een kosmopolitisch componist, die uiteindelijk Spaans staatsburger werd en Spanje als zijn vaderland beschouwde.'

Het live gestreamde concert van 21 november j.l.:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De live-stream van vandaag is ook hier te zien:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In Vrije Geluiden op NPO Radio 4, zaterdag 23 januari 2021 om 23.00 uur, vertelt Marcel Worms door de telefoon meer over de serie live-stream-concerten:

Marcel Worms over zijn live-stream-recitals

Ster advertentie
Ster advertentie