Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel Special: Roze Zaterdag

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel Special: Roze Zaterdag

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van de partituur en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Inmiddels bestaat Vrij Spel al bijna 5 jaar en dat betekent dat al meer dan 150 musici een sprong in het diepe hebben genomen en aan de haal zijn gegaan met een klassieke hit. Dat is reden voor een feestje, dus komt Jet de komende tijd met verschillende Vrij Spel Specials. Vandaag was de eerste special en die stond volledig in het teken van Roze Zaterdag.

Gedurende de uitzending draaide Jet alleen maar muziek van LHBTIQ+-componisten en dus was er ook een speciaal Vrij Spel voor deze gelegenheid. Sopraan Francis van Broekhuizen en pianist Celia García-García bewerkten de aria Kuda, kuda, kuda vi udalilis uit de opera Onegin van de homoseksuele Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Vroeger wilde Francis altijd de stem van een tenor hebben, dus besloot ze deze bekende tenor-aria laag te zingen zodat ze klonk als een tenor. Daarnaast heeft ze er een nieuwe tekst op gemaakt waardoor Kuda, kuda de titel Voorbij, voorbij kreeg. Zo kreeg deze aria LHBTIQ+-sausje en omschrijft het de liefde tussen twee meisjes die nu voorgoed voorbij is.

Vrij Spel Special: Roze Zaterdag

Ster advertentie
Ster advertentie