Podium
NTR

Violist Bridgetower geëerd met een plaquette

foto: Wikimediafoto: Wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Violist Bridgetower geëerd met een plaquette

George Bridgetower (1778-1860) was een Brits violist van Europees-Indische afkomst. Zijn moeder was Pools, zijn vader kwam uit West-Indië (het eiland Barbados).

Bridgetower bracht een groot gedeelte van zijn volwassen leven door in Peckham, een wijk in het zuiden van Londen. Er is nu een plaquette onthuld op de plek van zijn voormalige woning.

Het plaatsen van de plaquette is een initiatief van de Nubian Jak Community Trust, een programma dat de historische bijdragen van zwarte mensen en etnische minderheden in Groot-Brittannië belicht. Op de plaquette staat: “George Bridgetower 1778-1860. Internationaal virtuoos violist aan wie Beethoven zijn 9e Vioolsonate opdroeg. Leefde en stierf in 8 Victory Cottages in een huis op deze plek.”

Bridgetower begon op jonge leeftijd met vioolspelen en bleek al snel een natuurtalent. In 1803 ontmoette hij in Wenen componist Ludwig van Beethoven. Die was onder de indruk van de capaciteiten van Bridgetower en samen speelden zij Beethovens 9e Vioolsonate. Beethoven droeg het werk zelfs aan hem op. Maar nadat de twee ruzie kregen over één van Beethovens vriendinnen, droeg Beethoven het stuk toch op aan Rudolphe Kreutzer, één van de grote violisten in die tijd. Kreutzer speelde het stuk overigens nooit, omdat hij het onspeelbaar achtte.

Ster advertentie
Ster advertentie