Podium
NTR

Dirigent Lev Markiz (92) overleden

foto: Podium Klassiek
  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Lev Markiz (92) overleden

Dinsdag 4 april overleed de Russische dirigent en violist Lev Markiz. Sinds 1981 woonde hij in Nederland, waar hij de eerste artistiek leider en dirigent was van het ensemble Nieuw Sinfonietta Amsterdam, nu bekend als Amsterdam Sinfonietta. Markiz werd 92 jaar.

Podium maakte op 4 april het overlijden van Lev Markiz bekend:

Lev Markiz werd op 1 november 1930 in Moskou geboren. Aan het conservatorium van Moskou studeerde hij viool en daarna directie bij Kirill Kondrasjin. Markiz begon zijn muzikale carrière als violist. Hij was concertmeester van het Moskous Kamerorkest en richtte in de jaren 60 zijn eigen ensemble op, 'De solisten van Moskou'. Met dit ensemble maakte hij meer dan zeventig opnames voor het label Melodiya. Hij werkte regelmatig samen met Russische musici als Sviatoslav Richter, David Oistrach en Emil Gilels. Verder stond hij op de bok bij de belangrijkste orkesten in de Sovjet-Unie. Markiz onderhield vriendschappen met componisten als Sjostakovitsj en Schnittke.

Amsterdam Sinfonietta

Zijn docent Kondrasjin vluchtte in 1978 naar Nederland en zelf emigreerde Markiz drie jaar later. Hier was hij vanaf 1988 de eerste artistiek leider en dirigent van Nieuw Sinfonietta Amsterdam, het strijkersensemble dat nu bekend is onder de naam Amsterdam Sinfonietta. In 1998 werd hij opgevolgd door Peter Oundjian. Sinds 2003 is Candida Thompson artistiek leider.

Met Nieuw Sinfonietta Amsterdam maakte Markiz tournees door Europa, de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Voor de cd-labels BIS en Challenge Classics maakte Markiz bejubelde opnamen met het ensemble, waaronder de concerten en strijkerssymfonieën van Mendelssohn en bewerkingen voor strijkorkest van de kwartetten van Sjostakovitsj.

Hans sprak met Candida Thompson, violist en artistiek leider van Amsterdam Sinfonietta, over Lev Markiz.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kamerorkest van Genève

Nadat Markiz was vertrokken bij Nieuw Sinfonietta ging hij aan de slag als chef-dirigent van het Kamerorkest van Genève. Op de Nederlandse podia bleef hij te horen, want hij keerde als gast bij onder meer het Radio Kamerorkest regelmatig terug. Naast zijn werk als violist en dirigent gaf Lev Markiz ook les en componeerde hij muziiek.

Band met Georgië

Markiz had een bijzondere band met Georgië. Hij kwam daar regelmatig voor concerten en voelde zich betrokken bij de musici daar. De Nederlands-Georgische pianist Nino Gvetadze reageert op Facebook op zijn overlijden. “De kennis, toewijding en steun die je hebt doorgegeven aan zoveel jonge muzikanten in Georgië zal altijd herinnerd worden.” Gvetadze ontmoette Markiz in Georgië tijdens een van zijn concerten. Toen ze vertelde dat ze graag in Nederland wilde studeren, gaf hij aan dat zij altijd welkom was om bij hem thuis op de vleugel te studeren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Podium Witteman

In 2018 was Lev Markiz te gast bij het programma Podium Witteman, waarin hij werd geïnterviewd door violist Emma van der Schalie:

Lev Markiz in Podium Witteman

Ook De Ochtend besteedde aandacht aan het overlijden van Lev Markiz:

Ster advertentie
Ster advertentie