Podium
NTR

Sopraan Danica Mastilovic (89) overleden

foto: Opera Lounge
  1. Klassiekchevron right
  2. Sopraan Danica Mastilovic (89) overleden

De sopraan Danica Mastilovic is op 89-jarige leeftijd overleden. Ze werd vooral bekend van haar rollen in opera's van Richard Wagner die ze onder meer zong onder dirigenten als Karl Böhm en Herbert von Karajan.

Mastilovic werd geboren in Servië en studeerde aan het conservatorium van Belgrado. Tijdens haar studie had ze haar eerste optredens in operettetheaters. In 1958 debuteerde de sopraan aan het operahuis van Frankfurt met de titelrol in de opera Tosca van Puccini. Het was een goede samenwerking, want ze zou veertig jaar aan het operahuis verbonden blijven.

Overstap naar dramatische rollen

Ze zong eerst vooral kleinere rollen in Frankfurt, maar geleidelijk aan veranderde dat. In 1964 nam ze de titelrol in Puccini's Turandot voor haar rekening. Toen dirigent Christoph von Dohnányi muziekdirecteur werd in Frankfurt, stapte Mastilovic over naar wat meer dramatische rollen. Zo zong ze 1971 voor het eerste de rol van Elektra in de gelijknamige opera van Richard Strauss.

Veel Wagner-rollen

Ook Wagner-rollen waren belangrijk voor Mastilovic. Zo zong ze Kundry in Parsifal en Isolde in Tristan en Isolde. Met dirigent Karl Böhm trad ze in 1967 op tijdens de Bayreuther Festpiele en zong ze de rol van Gerhilde in Die Walküre. Een uitvoering waarvan Philips een live-opname maakte. Met Herbert von Karajan trad ze in 1973 opnieuw op in Die Walküre, maar toen in de rol van Helmwige. De uitvoering maakt deel uit van de complete Ring-opname die Herbert von Karajan voor Deutsche Grammophon maakte.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie