Podium
NTR

Bolshoi Theater schrapt balletvoorstelling Nureyev wegens nieuwe LHBTI-wet

foto: Philippe Wojazer / AFPfoto: Philippe Wojazer / AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Bolshoi Theater schrapt balletvoorstelling Nureyev wegens nieuwe LHBTI-wet

Het Bolshoi Theater in Moskou heeft de balletvoorstelling Nureyev uit zijn repertoire geschrapt vanwege de nieuwe wet, die de rechten en waarden van LHBTI-ers in Rusland verder inperkt.

Elke weergave van homoseksualiteit is door die nieuwe wet onmogelijk. Dat geldt ook voor de voorstelling Nureyev. Het ballet gaat over danser Rudolf Nureyev en zijn relaties met mannen na zijn vertrek uit de Sovjet Unie. Het is onmogelijk dit ballet nog uit te voeren.

De voorstelling ging in première in 2017. Toen bestempelde de minister van cultuur de voorstelling nog als homo-propaganda. De balletvoorstelling is sinds 2018 niet meer uitgevoerd en nu wordt de voorstelling dus definitief uit het repertoire van het Bolshoi verwijderd.

Rudolf Nureyev was één van de grootste balletdansers van de 20e eeuw. Hij danste bij het Kirov-ballet in St. Petersburg. Hij vroeg in 1961 asiel aan in Frankrijk, waar hij kon wonen en werken. In 1964 ging hij werken bij de Weense Staatsopera. In 1993 stierf Nureyev aan de gevolgen van aids.

Ster advertentie
Ster advertentie