De Ochtend

Voorstelling Nureyev in première: 'Jan Kooijman kan dit als geen ander'

KRO-NCRV
foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Voorstelling Nureyev in première: 'Jan Kooijman kan dit als geen ander'

Het was één van de beroemdste balletdansers ooit: Rudolf Nureyev. Vanavond komt hij weer een beetje tot leven in het nieuwe toneelstuk dat zijn naam draagt: Nureyev. Het stuk heeft een unieke vertelwijze, vertelt Rinus Sprong, choreograaf van het stuk, in De Ochtend. "We brengen hiermee een nieuwe taal op het toneel".

Nieuwe taal

De voorstelling is een monoloog met daartussen dans. Volgens choreograaf Rinus Sprong vloeit het echt in elkaar over. Jan Kooijman, die Nureyev vertolkt in het stuk, vertelt iets over het leven van Nuryev en de dansers zijn daar dan een fysiek voorbeeld van. "Dat kan zijn liefde, dat kan zijn spanning, dat kan zijn vreugde. Het is echt heerlijk!"

Wie was Nureyev?

Roedolf Chametovitsj Nureyev (1938-1992) was een wereldberoemde balletdanser en choreograaf, misschien wel de grootste danser van zijn tijd. Ook vormde hij samen met Margot Fonteyn een wereldberoemd dansduo. In 1992 overleed hij aan de gevolgen van AIDS.

Het verhaal van de voorstelling

In het kort:
De voorstelling is gebaseerd op het leven van Nureyev en speelt zich af rond de periode dat hij de diagnose AIDS krijgt en weet dat hij stervende is. Nureyev is op dat moment 54 jaar oud. La Bayadère is waarschijnlijk het laatste ballet waar hij ooit aan zal werken. Dat maakt het een afscheid van dans en van zijn leven. In de voorstelling vertelt Nureyev, gespeeld door Jan Kooijman, over ballet en zijn leven.

Rudolf Nureyev

Persoonlijkheid Nureyev

Nureyev was een flamboyante man, vertelt Sprong. "Die ook agressief kon zijn en gemeen. Dat heb ik gehoord van collega-dansers die met hem gewerkt hebben." Het beeld dat er over ballet soms is, dat men heel streng is als er iets fout gaat. Dat klopt bij Nureyev, zegt de choreograaf. "Hij was bitchy als iemand het niet goed deed."

"Als hij je niet mocht, kwam je ook nooit in zijn balboekje te staan en als hij je wel mocht wel." Die kant van hem is ook te zien in het stuk, vertelt Sprong. "Maar we zien ook de lieve kant en langzaam in het stuk krijg je steeds meer het gevoel van het figuur Nureyev, en dat doet Jan op een manier dat alleen Jan dat zou kunnen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jan Kooijman

Jan Kooijman is zelf niet een danser in het stuk maar acteert de rol van Nureyev en beweegt daarbij wel. "Jan was vroeger al een goed talent en kan heel goed bewegen", vertelt Sprong. "Dat sluit heel goed aan bij dansers Nehanda Péguillan en Kiran Gezels die het stuk dansen."

De voorstelling gaat vanavond in première in DeLamar in Amsterdam. Vanaf zaterdag 25 februari start de tour door de rest van het land. Op onderstaande pagina vind je de data en plaatsen.


Meer informatie over Nureyev

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie