Podium
NTR

Orkesten roepen op tot melden grensoverschrijdend gedrag

foto: PickPik
  1. Klassiekchevron right
  2. Orkesten roepen op tot melden grensoverschrijdend gedrag

De Nederlandse orkesten roepen alle medewerkers, inclusief freelance musici, op het te melden als ze grensoverschrijdend gedrag hebben ervaren. "Het is niet makkelijk hiermee naar buiten te komen" - zeggen de orkesten - "maar we hopen dat iedereen zijn verhaal wil doen."

De oproep komt van alle professionele symfonieorkesten, het Balletorkest en het Metropole Orkest. Melden kan bij vertrouwenspersonen van orkesten of bij mores.online, het onafhankelijke meldpunt voor de creatieve sector.

Volgens de woordvoerder van de vereniging is onvoldoende duidelijk waar en waarom het nu misgaat. Er zijn al protocollen bij orkesten om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, maar die lijken niet voldoende te werken.

Op 4 juli besteedden we in Podium aandacht aan dit onderwerp, met het verhaal van freelance trompettist Anneke Romeijn. Zij stopte met haar loopbaan, omdat ze te veel machtsmisbruik ervaarde. De Vereniging van Nederlandse Orkesten liet toen desgevraagd weten na te denken over een wetenschappelijk onderbouwd onderzoek.

Nu is er dus een oproep. De vereniging organiseert meteen na de zomer een gesprek met bonden en ondernemingsraden om te bepalen wat de volgende stap moet zijn.

Beluister het gesprek met Anneke Romeijn over grensoverschrijdend gedrag in de muziekwereld

Ster advertentie
Ster advertentie