De Ochtend
KRO-NCRV

Pointer onderzoekt grensoverschrijdend gedrag in klassieke muziekwereld

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Pointer onderzoekt grensoverschrijdend gedrag in klassieke muziekwereld

Het KRO-NCRV programma Pointer start een onderzoek naar wangedrag en seksisme in de klassieke muziek en is daarbij op zoek naar mensen die hun ervaringen willen delen. Hoe meer verhalen, hoe duidelijker het beeld. Kun jij helpen?

De klassieke wereld is een wereld die van buitenaf netjes oogt, maar volgens de verhalen die het KRO-NCRV programma Pointer binnen heeft gekregen, blijken de omgangsvormen lang niet altijd zo netjes: "Ik heb in mijn blote borsten staan spelen", "Tijdens mijn vakstudie had ik een leraar die studentes streelde en kuste" en "Ik heb regelmatig van mannelijke musici gehoord dat ze wel wisten waarom ik mee mocht spelen in een orkest."

Pointer
wil dit verder onderzoeken en is op zoek naar ervaringen van musici. Denk hierbij aan ongepaste opmerkingen, aanrakingen, kleineren of intimidatie tijdens de studie aan het conservatorium of in koren en orkesten. Daarbij gaat het niet om 'naming and shaming', maar om het blootleggen van structuren die ervoor zorgen dat musici met deze situaties worden geconfronteerd.

Machtspositie

De verhalen die Pointer tot nu toe heeft gehoord, hebben bijna allemaal gemeen dat ze ontstaan zijn in een machtsbalans. Te denken valt daarbij aan een docent en een student, een dirigent en zijn musici of tussen de aanvoerder en leden van een bepaalde orkest sectie.

In Nederland is de klassieke muziekwereld niet zo groot. Er zijn negen symfonieorkesten en negen conservatoria. Op een conservatorium is het gebruikelijk dat studenten langere tijd dezelfde hoofdvakdocent hebben. Die docent heeft vaak een groot netwerk, waardoor een goede verstandhouding later kan helpen bij het vinden van werk, werk dat op dit moment moeilijk te vinden en behouden is in de muziekwereld.

Pointer
merkt dat mensen het lastig vinden om hun verhaal te doen, omdat er angst is voor bijvoorbeeld de gevolgen van de carrière of omdat ze aarzelen uit zelfrelativering: "Was het wel echt zo erg?" en "het ligt vast aan mij." Maar iedere ervaring doet er toe en Pointer vindt het belangrijk dit verhaal te maken. Met alle gedeelde ervaringen wordt dan ook zorgvuldig omgegaan.

Meer informatie

Deel je verhaal

Heb je zelf iets meegemaakt of zag je het gebeuren? Laat het Pointer weten. Dat kan via deze website of stuur een mail naar: justus.cooiman@kro-ncrv.nl. Daarbij willen we nogmaals vermeld hebben dat er altijd zorgvuldig en discreet wordt omgegaan met je verhaal. Niets wordt zomaar gepubliceerd.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan. Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie