Podium
NTR

De parelende opnames van pianist Ingrid Haebler

foto: Ge van der Werff / ANPfoto: Ge van der Werff / ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. De parelende opnames van pianist Ingrid Haebler

Op 14 mei stierf pianist Ingrid Haebler op 93-jarige leeftijd. De Oostenrijkse pianist was vooral bekend door haar vertolkingen in het klassieke repertoire: Mozart en Haydn.

Ingrid Haebler werd geboren in Wenen. Ze kreeg haar eerste pianolessen van haar moeder toen zij zes was. Op haar elfde debuteerde zij in Salzburg. Later studeerde zij onder meer bij Nikita Magaloff. Vooral in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw was zij een gevierd pianist.

Ingrid Haebler nam alle Pianosonates van Mozart op en al zijn Pianoconcerten. Zij had een warme band met de muziek van Mozart. In een interview vertelde zij dat de componist haar grote liefde was. In 1966 werd een speciale tulp naar Ingrid Haebler genoemd. Die ontving zij in Lisse uit handen van “een kleine Mozart”. (zie foto)

In de late jaren ’70 was het spel van Ingrid Haebler niet meer zo populair. Men vond het te mooi te keurig, te netjes… Toen in 1990 een cd-box verscheen met opnames van Joyce Hatto, een tijdgenoot van Haebler waren de recensenten wild-enthousiast. Hatto zou tijdens haar ernstige ziekte haar techniek hebben verbeterd en nieuwe inzichten in de muziek hebben gekregen. De pers was enthousiast: “Dit is zoals Mozart moet klinken,” werd er geschreven. En er was lof voor het warme, doorleefde spel. Later bleek dat de echtgenoot van Hatto met opnames van anderen had geknoeid. De opnamen van Mozart bleken van de hand van Ingrid Haebler te zijn. Zo bleek toch Haebler de echte Mozart-pianist te zijn.

Naast het repertoire voor piano-solo, speelde zij ook kamermuziek. Zo nam zij onder meer de vioolsonates van Beethoven op met violist Hernyk Szeryng. En zij maakte een opname van het Forellenkwintet van Schubert met onder meer violist Arthur Grumiaux.

De hele week laten wij in Podium haar mooiste opnamen horen.

Maandag

Robert Schumann - Kinderszenen

Dinsdag

Wolfgang Amadeus Mozart - Sonate voor viool en piano KV. 301 (293a) - samen met Henryk Szeryng op viool

Woensdag

Franz Schubert - Impromptu voor piano D.935, op.142 - nr.1

Ster advertentie
Ster advertentie